Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

[ Izvor: Byka ]

06. 03. 2020. 17:00 0

Uzaludna presuda: Vrata škole zaključana za Slavka

Malo ko nije čuo za Slavka Mrševića iz Rudog, tinejdžera sa blagim oblikom autizma, kome je tri godine uskraćeno pravo na školovanje, a on je mesecima nakon udaljavanja s nastave dolazio pred školu, kako bi svoje vršnjake vidio barem za vreme odmora.

Herojski je izdržao borbu jednog čoveka protiv kompletnog sistema i izvojevao istorijsku presudu - po prvi put u našoj zemlji donesena je pravosnažna presuda za diskriminaciju u procesu obrazovanja.

Doneo ju je Okružni sud u Istočnom Sarajevu, proglasivši krivim Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske i Javnu ustanovu Srednjoškolski centar Rudo, zbog, kako je navedeno, "diskriminacije nad učenikom Slavkom Mrševićem, na način da su učeniku na početku 2016/2017. godine, bez donošenja ikakvog formalnog akta o tome, uskratili pravo da pohađa nastavu, te da su propustili da preduzmu mere inkluzije u redovnu nastavu".

Ni pet meseci nakon ove presude, u kojoj je naloženo da se Slavku omogući školovanje koje mu je bilo nezakonito uskraćeno i plati određena materijalna odšteta, ništa od navedenog nije učinjeno.

Ovo nije jedina presuda u korist Slavka. I Osnovni sud u Višegradu je u aprilu prošle godine presudio u njegovu korist, utvrdivši da su gore navede institucije prekršile zakon i prava Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

Slavkov otac, Nenad Mršević, ne krije razočarenje neprovođenjem presude. Kaže kako je trogodišnja borba bila jako stresna za celu porodicu, da je presuda donela optimizam, ali da njeno neprovođenje izaziva novo razočarenje sa kojim se nije lako nositi.

- Na kraju dolazimo do zaključka da je presuda mrtvo slovo na papiru od koje Slavko nema nikakvu satisfakciju. Niko u toj školi, od nastavnika, direktora ili odgovornih u resornom ministarstvu nije odgovarao, niti je pokrenut bilo kakav disciplinski postupak koji bi utvrdio čija je odgovornost što je Slavku zabranjeno da pohađa školu i što mu ni danas nije priznat taj prvi razred u koji je išao - ispričao je za BUKU Nenad Mršević, dodajući da će njegov sin nastaviti školovanje najverovatnije od septembra ove godine u nekoj od škola za obrazovanje odraslih.

Na ovaj korak su se odlučili jer je i nakon presude suda u Višegradu škola u Rudom opet uradila iste stvari i Slavku onemogućila da nastavi školovanje za tehničara drumskog saobraćaja u Srednjoškolskom centru u ovom mestu:

- Slavko po preporuci lekara nije izašao na polaganje razrednih ispita koje je letos organizovala škola u Rudom po nalogu resornog ministarstva, jer su učinili sve da to Slavku onemoguće - organizovali su razredni ispit, a da nisu prilagodili nastavni plan, program i gradivo, a ispit su zakazali ne vodeći računa o njegovom zdravstvenom stanju. Raspored je bio takav da je u osam dana trebalo da položi 15 predmeta, dva dnevno.

Bojan Bajić, Slavkov javni zastupnik, kaže da je nedopustivo da se prvosnažne sudske presude u ovoj zemlji ne sprovode, te da neće odustati od ovog slučaja, sve dok odgovorni u obe institucije ne budu sankcionisani.

Dodao je da se još sprovode pojedini sudski postupci, te da je podnesena krivična prijava protiv novog direktora škole, Tatomira Eleza, jer je napravio iste one greške koje je u proteklom periodu napravio bivši direktor škole.

- Celii ovaj problem je i nastao zato što institucije nemaju integriteta i što štite pojedince koji prave greške. A celi ovaj slučaj je pokazao da sve što su do sada radili, radili su u cilju da zaštite te pojedince - naglasio je Bajić.

U Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske portal Buka pokušao je da sazna da li su pokrenuti disciplinski postupci ili određene sankcije protiv odgovornih u ovoj instituciji, te zašto Slavku Mrševiću nije isplaćen utvrđeni iznos za pretrpeli duševni bol, ali konkretan odgovor nisu dobili.

- U vezi sa navedenom presudom, Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske će postupiti u skladu sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srpkse - saopštili su iz Ministarstva.

Podsetimo, Slavko je 2016. upisan u prvi razred Srednjoškolskog centra u Rudom, njegove ocene na prvom polugodištu nisu zaključene, u drugom polugodištu nije ni ocenjivan, da bi mu se potom onemogućio ulazak u školu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Klackalica

Zoran Živković [06.12.2021.]


Anketa

Hoćete li sledeće subote izaći na ekološke proteste?

Rezultati

Video dana

Besan pas