Poznati

Direktno.rs

07. 06. 2020. 22:30 0

Umetnik podržao proteste: "Sistem vas je izneverio"

Najpoznatiji ulični umetnik Banksy najnovijom objavom na Instagramu podržao je pokret Black Lives Matter i proteste širom Amerike zbog korišćenja prekomerne sile policijskih snaga.

Banksy je već godinama poznat po provokativim grafitima širom sveta koji ukazuju na nejednakost u društvu i nepravdu.

Pripadnici mlađe generacije ga smatraju vesnikom istine, pa se očekivalo da će u nekom trenutku kroz umetnost izneti svoje mišljenje o trenutnim dešavanjima u SAD.

On je na svom zvaničnom Instagram profilu postavio fotografije slike na kojoj visi američka zastava. U dnu je sveća koja plamenom počinje da je pali. Banksyz je napisao i par rečenica kojim je objasnio svoj stav po pitanju rasnih tenzija u Americi zbog nedavnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda koje je izvršio beli policajac.

- Na početku sam planirao da samo ćutim i slušam crne ljude kako govore o ovoj temi. Ali, zašto bih to radio? To nije njihov problem, već moj - napisao je umetnik i dodao:

- Oni su ljudi koje je sistem izneverio. Belački sistem. Kao kada pukne cev u stanu iznad i krene da potapa stan ispod. Taj sistem čini njihove živote mizernim, ali nije njihov posao da to srede. Ovo je beli problem. I ako ga belci ne srede neko će morati da uđe u stan iznad i razvali vrata - zaključio je Banksy.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati