Muzika

Direktno.rs

19. 01. 2022. 11:43 1

Sluša se 55 godina: Prva "domaća" pop-rok pesma

Bili su jedan od ključnih pop-rok sastava u bivšoj Jugoslaviji, a njihova prva pesma veliki hit i prvo autorsko delo domaće pop-rok scene. Sluša se i posle 55 godina, a šira publika imala je priliku nedavno da je čuje u filmu "Toma".

Reč je o pesmi "Osmijeh" Grupe 220  iz Zagreba, osnovane 1966. godine.

Prvi nastup imali su 15. oktobra 1966. godine u dvorani Mesne zajednice Poljane-Vrbik, koja je uskoro postala kultno mesto, a tako je započela i karijera jednog od ključnih sastava pop roka na prostoru Jugoslavije. Polovinom decembra snimaju "Osmijeh".

Grupa 220 je nastala spajanjem dva dotadašnja zagrebačka sastava: Ehosa i Jutarnjih zvijezda. Iz Ehosa su u novu grupu ušli gitarista i pevač Vojko Sabolović i bubnjar Ranko Balen, a iz Jutarnjih zvijezda pevač i gitarista Drago Mlinarec koji svira i usnu harmoniku i basista Vojislav "Mišo" Tatalović.

"Osmijeh" je komponovao Mlinarec još u Jutarnjim zvijezdama. 

Grupa 220 nije samo pesmom podražavala tadašnji hipi pokret, već i izgledom. Šarene košulje, široke pantalone i duge kose bili su nešto što publika do tada nije imala prilike da vidi na našoj sceni, s obzirom da se smelo pevati samo s kravatom jer je tako bilo "pristojno". 

Iako je postojala nešto manje od 10 godina, Grupa 220 ostavila je neizbrisiv trag na domaćoj muzičkoj sceni, a njihove pesme i dan danas nude jedan sasvim drugačiji pogled na rokenrol.

 Koliko je "Osmijeh" slušan i danas svedoče samo neki od komentara ispod objave na Jutjubu: "Gledao sam 'Tomu', tu sam sreo ovu divnu pesmu...odma je zavoleo i otkrio koja je. Odlična!", "Ova pesma je terapija, koja je prepisana za slušanje na sedmičnom nivou", "Beskrajno iskrena i čedna kompozicija...kao što i vreme bilo je kad nastade...", "Najlepša ljubavna pesma svih vremena!", "Pesma koja se sluša posle 50 i kusur godina, pola veka, jer to je kvalitet... Pesma koju su moji roditelji slušali kao deca, a ja sada kao odrasla osoba. A šta je sa današnjim 'hitovima'? Haha... čak me i ne pogađa koliko su jadni, jer trajaće koliko i pamćenje zlatne ribice. Pozdrav iz Srbije za sve dobre ljude".

Evo i teksta pesme:

OSMIJEH

K’o Sunce što sja kroz dan
k’o Mjesec žut što noću sja
tako mi draga znaj, izgledaš ti
dok sa smiješkom promatraš svijet

K’o jutra što dolaze zorom
k’o rosa što na cvijetu sja
tako mi draga znaj, izgledaš ti
dok sa smiješkom promatraš svijet

Ref.
Ne mijenjaj nikada
svoj osmijeh blag
čuvaj ga
on je sve što mi pružaš sad

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati