Muzika

Direktno.rs

30. 09. 2020. 10:47 0

Godišnjica smrti boema: Kafana je bila njegova sudbina

Na današnji dan premiuo je veliki boem Toma Zdravković, čije se pesme i danas najradije naručuju u kafani.

Da li se slavi, ili ipak tuguje, u kafani je jedno zagarantovano, a to je bar jedna Tomina pesma.

Pevao je Toma: "Dotak'o sam dno života", "Tužno leto", "Svirajte noćas samo za nju", "Da'l je moguće", "Umoran sam od života".

Pevao je i mnogim poznatim damama u koje je bio zaljubljen: "Ej Branka, Branka", "Danka", "Za Ljiljanu".

Oni koju su poznavali Tomu složili su se u jednom, a to je da je bio satkan od ljubavi. Kada je voleo, voleo je iskonski i bez zadrške. Bio je neko ko je osećao i svoju, ali i tuđu bol.

Zdravković je bio najveći boem svog vremena, a život mu je bio podređen njegovim strastima. Imao je strast prema ženama, kocki i kafani. I sve je to Toma i opevao. Njegove pesme jesu bile i njegov život.

Toma je odrastao u Pečenjevcu, mestu kraj Leskovca za koje se dugo mislilo da se tu rodio jer je na tom mestu proveo detinjstvo. Živeo je u Leskovcu gde je i započeo muzičku karijeru, a gde drugo, nego u kafani.

Karijeru je dalje gradio u Beogradu, a priča se da je uvek pomagao mladim kolegama, jer je znao kako su teški počeci. Izdao je više od 20 albuma i preko 30 singlova. Na dvadesetogodišnjicu njegove smrti u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Pečenjevcu spomen-česma sa natpisom "Dao sam vam dušu svoju".

Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. godine, a preminuo je 30. septembra 1991. godine u Beogradu.

Dugo se razmišljalo na koji način bi još mogla da se oda počast jednom takvom velikanu i došlo se do toga da je film pravi način kako da se o Tomi informišu i nove generacije i proslavi njegov 52 godine dug i buran život.

U julu ove godine počelo je snimanje filma i serije o legendarnom pevaču. Film pod nazivom "Toma" udruženim sanagama realizuju Dragan Bjelogrlić, Željko Joksimović i Bane Obradović. Bjelogrlić je jednom prilikom rekao da je to ustvari ideja Joskimovića i Obradovića, a on je njihovu ponudu za saradnju s radošću prihvatio.

Tomu u filmu igra Milan Marić, dok će njegovu koleginicu Silvanu Armenulić glumiti Tamara Dragičević, Tominog menadžera Andrija Kuzmanović, a Zdravkovićevu majku Kosanu Mirjana Karanović.

Ovako na setu izgledaju Milan i Mirjana, odnosno Toma i Kosana, a svi poštovaoci velikog boema strpljivo čekaju na ovo ostvarenje o njegovom burnom životu i velikoj karijeri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati