Film i TV

Direktno.rs

28. 11. 2020. 22:03 0

Najiščekivanija serija konačno stiže na HBO

Hit serija BBC-ja "Normal People", rađena po romanu Sali Runi, već je osvojila gledaoce u Velikoj Britaniji, a zahvaljujući HBO-u, od decembra će i domaća publika moći da ućiva u ovoj neobičnoj ljubavnoj priči.

Priča o nestabilnoj vezi dvoje tinejdžera, zahvaljujući kojoj se mlada irska spisateljica Sali Runi našla na listi prestižne književne nagrade Man Booker, u koprodukciji BBC-ja i Hulua prenesena je na televizijske ekrane, a u svoj lepoti i brutalnosti prve ljubavi koja je oduševila britanske gledaoce konačno stiže i kod nas.

U prenošenju i prikazivanju odnosa, prvo srednjoškolaca, a zatim i studenata Marijane i Konela na male ekrane, autorki romana pomogla je dramaturškinja Alis Birč. Prema pisanju "Guardiana", Runi i Birč napravile su savršen posao iz kojeg god ugla posmatrali seriju.Ekranizacija jednostavnije pristupa problematici od knjige. Veza je mladom paru i dalje jedina briga, ali mogućnost upadanja u monotoniju vešto je izbegnuta raznim činiocima, nekim namernim, a nekim svojstvenim medijima.

Jedna od boljih namernih odluka, razlamanje je serije na 12 polučasovnih epizoda, umesto uobičajenih šest. Zahvaljujući tome ili ćete želeti da gledate još ili će vam laknuti što od vas ne traže da nastavite proživljavati strahovitu agoniju prve ljubavi.

Knjigom dominira beskonačna analiza svake akcije, ali srećom u ekranizaciji je uvažena ta razlika između medija pa su Runi i Birč odolele ovom iskušenju. Prikazivanje umesto pričanja osvežilo je priču onima koji su već upoznati s njom, a zasigurno je i privuklo one koje je odvratilo takvo detaljno opisivanje enterijera.Jedan od jačih razloga zašto je ova serija osvojila britanske gledaoce svakako je potresna i krajnje uverljiva gluma dvoje televizijskih debitanata Dejzi Edgar-Džouns i Pola Meskala.

Dejzi Edgar-Džouns verno interpretira sav Marijanin intenzitet i oštroumnost, ali i njenu krhkost i rane.- Čak i pre nego upoznamo njenu prošlost, koja je ovde otkrivena puno ranije nego u knjizi, možemo videti kako i zašto se oseća nedostojnom ljubavi i gde ta fatalna mana može voditi - piše "The Guardian".

Pol Meskal verno prenosi svu Konelovu inteligenciju, promenljive granice njegove emocionalne zrelosti, sumnju u sebe i najvažnije, toplinu zbog koje je toliko privlačan Marijani, šarm koji mu do dolaska na Triniti koledže život čini toliko lakim.- Uverljiv je to prikaz dobrog čoveka za koga Marijana kaže da se pokušava otrgnuti od mladalačkog kukavičluka - glase kritike.

Od neprestanog primitivnog maltretiranja, s kojim se Marijana suočava u školi, i zanosa prvog poljupca do brutalnosti prve izdaje, u seriji možete pronaći sva svoja iskustva odrastanja i sazrevanja. Podudarnost i nespojivost dve ličnosti, otvaranje novih područja svesti i opremanje emocionalnim naoružanjem i oklopom stvari su koje je većina nas prošla, a na koje će nas uverljivo podsetiti ova serija.U režiji Leni Abrahamson (prvih šest epizoda) i Heti Mekdonald (poslednjih šest epizoda), serija "Normal People" prikazuje sve neprijatnosti i uzbuđenja, užase i poniženja, veličanstvenost i nakaradnost Marijanine i Konelove četiri zajedničke godine tako intimno da je nemoguće ostati neuživljen u priču i ne biti ganut.

Ako ste dovoljno stari da imate iskustva svih lepota i svog bola prve ljubavi, protagonisti ove serije, koju od 1. decembra možete gledati na HBO-u sigurno će vam izazvati vatromet uspomena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati