Film i TV

15. 09. 2020. 06:32 1

Živela ispred vremena: "Samoća je cena moje slobode"

- Zašto loše prolazim u gradu u kom živim, u zemlji iz koje potičem, pojma nemam. Da nije bilo Slovenije, ne bih preživela devedesete, a isto važi i za ovo vreme - govorila je jedna od najlepših glumica Jugoslavije i Srbije Sonja Savić, koja bi da je živa danas napunila 59. godina.

Pronađena je mrtva 23. septembra 2008. u svom stanu u Beogradu.

- Volela bih da dobijem sredstva i napravim samo još jedan savremeni sajber mjuzikhol koji bi prerastao u klabing, ali ovaj grad izgleda da nema afiniteta prema meni. Često čujem da da govore kako sam ekscesna ličnost, mada kad radim nikad nisam takva, pitajte koga hoćete - rekla je jednom prilikom Sonja, ali želja joj se nije ostvarila.

Glumicu su pratile brojne kontroverze. Rušila je tabue, živela ispred svog vremena i često bila neshvaćena. Nekoliko godina je živela i radila u Sloveniji, gde je tretirana kao velika zvezda.

U javnosti je Sonja Savić otvoreno govorila da je konzumirala marihuanu, čega se nije stidela. Nažalost, po pričama mnogih, bila je uvučena u mnogo gori pakao narkotika, a usled prevelike doze heroina i morfijuma je i preminula.

Bila je ludo zaljubljena u džez muzičara Vlajka Lalića, koji je bio njena prva ljubav. Međutim, tragedija u kojoj je on poginuo ih je zauvek razdvojila.

- Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću se udati i zasnovati porodicu sa čovekom koga beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav, ali otkako je on otišao iz mog života kada sam imala dvadeset devet godina, sebe smatram udovicom -rekla je Sonja u jednom intervjuu.

Poslednji intervju Sonja je dala dva meseca pre smrti, u julu 2008. godine, za crnogorske "Vijesti".

- Ono čime mogu da se ponesem, ne ponosim, nego ponesem, to je što sam uspela da izbrišem granicu između života i poziva. Da li to svaki put uspešno dočaram i do koje mere mogu da vladam scenom ne znam. Trudim se da moja reč dovoljno dugo putuje da može publici da zadrži pažnju, jer, i posle toliko godina, ja i dalje brinem o tome šta publika misli - rekla je tada.

U ovom razgovoru, na stepenicama gradske tvrđave u Nikšiću, podsetila se reči svoje bake koja joj je uvek govorila da se u ljudskim očima sve može pročitati. U njenim očima tada se videla tuga i samoća.

- Ima još jedna bakina izreka koje se često setim – žagre ti se oči. Danas bi mnogim generacijama, kada prođe ponoć, mogli to da kažemo. A njima oči žagre od ko zna čega, a to nije dobro ni za njih ni za porodicu. Izgleda da je samoća cena moje slobode - rekla je glumica.
Ubrzo posle tih reči zauvek je sklopila oči.

Glumom je počela da se bavi u mladosti, a debitovala je na filmu "Leptirov oblak" 1977. godine. Osamdesetih godina prošlog veka igrala je u brojnim čuvenim filmovima domaće kinematografije , kao što su "Živeti kao sav normalan svet", "Una", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun" i "Čavka“. Za ulogu u filmu "Život je lep“, 1985. godine nagrađena je na festivalu u Veneciji.

Devedesetih se ređe pojavljivala u filmovima, ali je ipak ostvarila nekoliko značajnijih uloga u "Mi nismo anđeli“, "Uvod u drugi život“, "Ni na nebu ni na zemlji“.

Veliki povratak na glumačku scenu usledio je posle uloge u filmu "Hleb i mleko" 2001. godine, nagrađenog „Zlatnim lavom“ u Veneciji. Film "Jug-jugoistok" u kojem je igrala, dobio je nagradu beogradskog FEST-a "Nebojša Đukelić". Poslednju ulogu ostvarila je u filmu "Zabranjena ljubav“, a gledaoci su imali prilike da je gledaju i u tv seriji "Vratiće se rode“.

Sonja je sahranjena u rodnom selu Donja Gorevnica, a niko od njenih kolega nije prisustvovao sahrani.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati