Film i TV

Direktno.rs

24. 05. 2020. 18:58 0

Najjezivija scena srpske kinematografije? (VIDEO)

Film "Turneja" Gorana Markovića iz 2008. godine upamćen je, između ostalog, i po dramatičnoj sceni koja i dalje izaziva snažne reakcije.

Turneja je film iz 2008. godine, za koji je režiju i scenario uradio Goran Marković. Snimanje filma je započeto krajem 2007. godine u Republici Srpskoj, a kada je počeo sa prikazivanjem privukao je veliki broj gledalaca.

Priča prati Stanislava, glumca iz Beograda, koji dolazi na ideju da oformi pozorišnu trupu koja bi nastupala na linijama fronta tokom rata u Bosni 1993. godine. Očajni zbog loše finansijske situacije, nekoliko pozorišnih umetnika pristaje na ovu akciju i polazi sa njim u Srbobran, grad blizu granice koji u tom trenutku kontroliše armija Republike Srpske.

Njihova naivnost dovodi ih u centar stravičnih događaja, ali ih istovremeno spasava iz neverovatnih i po život opasnih situacija. Film je okupio velikane jugoslovenskog glumišta: na "turneji" su Tihomir Stanić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Slavko Štimac, Voja Brajović…

Ipak, jedna scena se izdvojila više od deset godina nakon premijernog prikazivanja filma. U pitanju je razgovor Laleta, kojeg je tumačio Gordan Kičić i bibliotekarke, koju je maestralno odglumila Branka Šelić. Kičić nestrpljivo ulazi u prostoriju bibliotekarke i zatiče je kako hekla milje. Nakon par razmenjenih reči, Lale primećuje da bibliotekarka nije iz tog kraja. Ona mu objašnjava da joj se sin prijavio kao dobrovoljac i napustio posao u Nemačkoj kako bi se borio u ratu.

Ona je nakon te odluke sina shvatila da nema šta da radi u rodnom Knjaževcu, pa je pošla za Srbobran. Kičićev lik je onda naivno pita: "A gde vam je sin sada?"

- Poginuo je još proletos - bez velike reakcije odgovara bibliotekarka i sa nepromenjenim izrazom lica ga pita:

- Hoćete da uzmete neku knjigu?

Ova scena pokazuje svu jezivost ratnog stanja i govori da nakon najveće tragedije koja može da se desi jednom roditelju - ostaje samo umrtvljeno postojanje.

"Turneja" je bila naš kandidat za Oskara te godine u kategoriji najboljeg ostvarenja izvan engleskog govornog područja, ali film nije uspeo da se plasira u prvih pet. Film je prikazan 2008. na festivalu u Montrealu gde je Goran Marković nagrađen za režiju.

Podsetite se čuvene scene:

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati