Film i TV

22. 04. 2020. 11:06 0

Večeras na RTS-u: Žena koja je spasila hiljade srpske dece

Film "Dnevnik Diane Budisavljević", nakon velikog bioskopskog uspeha, imaće svoju televizijsku premijeru na Prvom programu RTS-a, u sredu 22. aprila u 21 sat.

Potresni igrano-dokumentarni film o Diani Budisavljević, ženi koja je za vreme Drugog svetskog rata više od 10.000 srpske dece spasila sigurne smrti iz ustaških logora u zločinačkoj tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, televizijsku premijeru imaće na Mađunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

Dijana (Diana Obexer) Budisavljević (1891 - 1978), po rođenju Austrijanka udata za srpskog hirurga Julija Budisavljevića, izbavila je od sigurne smrti više od 7.500 srpskih devojčica i dečaka iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, gde je ubijeno oko 20.000 srpske, jevrejske i romske dece.

Pored hrvatske glumice Alme Price u naslovnoj ulozi, u filmu igraju Mirjana Karanovic, Tihomir Stanić, Igor Samobor, Krešimir Mikić…  

Diana Budisavljević, poreklom Austrijanka, bila je udata za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu. Tokom Drugog svetskog rata, uverena da njen život nije vredniji od života progonjenih, ona sa nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju u kojoj iz logora u blizini Zagreba spašava više od deset hiljada dece.

Austrijsko poreklo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, ali u istorijskim previranjima ono postaje teret zbog koga je najveća humanitarna priča Drugog svetskog rata do sada ostala neispričana.

Dijana je vodila i detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata nepovratno oduzeti komunistička vlast. Zahvaljujući dnevniku koji je vodila, a koji je nakon njene smrti pronašla njena unuka, rasvetljena je herojska uloga ove žene.

Iskreni gest ljudskosti promenio je sudbine mnogih. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koje u filmu vidimo kako se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog detinjstva i tek tada saznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.

Film je režirala Dana Budisavljević, inače Dijanina rođaka.

Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2019. gde je osvojio šest nagrada i prvi je film koji je u 66 godina tog festivala osvojio nagrade žirija, kritike i publike, a ujedno je i prvi film jedne autorke koji je osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati