Svet

[ Izvor: nova S ]

12. 10. 2024. 13:45 0

Najjezivija mesta u Evropi: Među njima je i kuća u Hrvatskoj (FOTO/VIDEO)

Britanski časopis Metro objavio je listu najjezivijih mesta u Evropi, a na prvom mestu se manje-više očekivano našao dvorac Bran u Rumuniji koji je bio inspiracija za grofa Drakulu.

Dvorac važi za jedan od najukletijih na svetu, a istraživači paranormalnog svake godine dolaze na to mesto kako bi istražili tvrdnje da ga opsedaju duše koje su svedočile srednjovekovnim zločinima.

Na drugom mestu je Triora u Italiji, selo poznato po suđenju vešticama između 1587. i 1589. godine, a Plaklej u Engleskoj je treći - selo poznato kao prepuno duhova.

Mada je i Srbija puna ukletih mesta oko kojih se ispredaju legende, a iz celog sveta dolaze da ih vide - nijedno se nije našlo na ovoj listi, ali zato 6. mesto drže hrvatski Škrinjari.

 Naime, u tom malom naselju između Vrbovca i Bjelovara, nalazi se najstrašnija kuća u Hrvatskoj.

 Mnogi pričaju da su tamo viđali sablasnu ženu bez očiju, duh udavljene devojčice i druge jezive i neobjašnjive pojave.

Postoji više verzija priča o tome šta se u kući zaista događalo, ali najpoznatija je ona o dvojici policajaca koji su zbog opklade prespavali jednu noć u kući, ali kada su se probudili, bili su potpuno sedi i bez ikakvog sećanja o prošloj noći.

Večernji list je pre nekoliko godina pravio reportažu o ukletoj kući, u kojoj su zatekli kostur ovce, krst urezan u fasadu, mnoštvo smeća i poruku:

- Budite oprezni kada se penjete na sprat ili kad ulazite u prvu prostoriju na spratu jer su velike šanse da vam se iskesi žena iskopanih očiju.. Vlasnika nisu našli, ali njegov rođak Stipe iz obližnjeg sela im je ispričao svoju verziju, po kojoj kuća nije zaista ukleta.

- Priča vam ide nekako ovako. Moj je rođak još tamo početkom 70-ih godina prošlog stoleća kupio zemlju na tom mestu i krenuo da radi kuću za svoje četvoro dece. Ideja je bila, s obzirom na to da je kupio i dosta zemlje oko kuće, da mu deca obrađuju zemlju i od toga žive. Međutim, negde kad je kuća bila na pola sagrađena, deca su rekla kako se njima ne da raditi na toj zemlji, i radovi su prestali, a oni su se odselili, neki u BiH, neki u Nemačku. Moj rođak je stavio kuću da se prodaje za 120.000 maraka, što je realno tada bila prevelika cena, ali s obzirom na to da mu novac nije hitno trebao, tako je i ostalo.

On kaže da je potencionalni kupac kuće raširio loš glas ne bi li snizio cenu:

Jedan čovek iz susednog sela zainteresovao se za kupovinu, ali nije želio da da toliki novac, pa je sam počeo pričati priče po selu da je kuća ukleta, da se u njoj pojavljuju duhovi, da je sagrađena na groblju i slično, a sve zato da bi spustio cenu. Jednu od tih priča je krajem sedamdesetih čuo i voditelj i novinar Dražen Kocijan Kocka, koji je bio prvi koji je napravio priču o ukletoj kući, a nakon toga se sve raširilo poput požara - tvrdi Stipe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati