Svet

[ Izvor: Mediji ]

06. 10. 2024. 09:59 2

Velika promena: Ko nema ovu oznaku na gumama, platiće kaznu

Zakonska regulativa u većini evropskih zemalja, pa i kod nas, nalaže da u periodu od 1. novembra do 1. aprila sva vozila u zimskim uslovima moraju imati četiri zimska pneumatika sa oznakom "M+S", tj. "MS" ili "M i S" kod kojih dubina dezena ne sme biti manja od 4 mm. Međutim, Nemačka je prva zemlja koja ovde uvodi promenu.

- Od kraja septembra se povlači oznaka koja je bila do sada M+S inu upotrebu dolazi isključivo pahulja sa planinicom ili alpin oznaka - kaže Mladen Pupovac, vlasnik radnje za prodaju auto guma.

Šta ovo konkretno znači?

- Problem je u tome što proizvođači guma nemaju zakonsku obavezu da rade sertifikaciju tih guma, oznaka M+S u ovlašćenim laboratorijama, nego i sami stavljaju po svojim nahođenjima. Njihova jedina obaveza je da zimske gume testiraju i kada izvrše testiranje u tim laboratorijama oni dobijaju znak tri planinska vrha sa snežnom pahuljom u sredini. All season, univerzalne, gume za sva godišnja doba, mogu da se koriste kod nas, ako ima tu oznaku, planinu sa tri vrha i snežnom pahuljom u sredini. Kod nas većina guma ima tu oznaku, što znači da su sertifikovane za zimske uslove, tako da naši vozači koji krenu na put u Nemačku, neće imati nikakvih problema - navodi Saša Stepović iz "Beoguma".

Dakle, ukoliko na pneumaticima imate samo oznaku M+S, budite spremni da u Nemačkoj platite kaznu od 60 evra, s tim što ako dođe do nezgode, taj iznos može biti udvostručen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati