Svet

Direktno.rs [ Izvor: Gardijan ]

19. 09. 2024. 11:06 1

"Naša planeta će postati opasnije mesto za život": Da li smo spremni za ovako intenzivne poplave?

Meteorolozi najavljuju "ekstremne padavine" do kraja nedelje, a procenjuje se da će na određenim lokacijama pasti 300 mm kiše, dvostruko više od proseka za septembar.

Oluja Boris i prateći vremenski front od 2.000 kilometara doneli su centralnoj i istočnoj Evropi nove katastrofalne poplave koje bi mogle da budu najgore od 2002. godine, kada su delovi većih gradova, poput Praga, Drezdena ili Beča, bili potpuno potopljeni.

- Pojedine reke će primiti količinu vode koja se viđa jednom u 100 godina - saopšteno je iz britanske meteorološke službe Met ofis.

Poplavama su pogođene Austrija, Češka, Nemačka, Mađarska, Poljska, Slovačka i Rumunija, a stradalo je najmanje 15 ljudi.

Lider Rumunije, Klaus Johanis, istakao je da se suočavamo sa posledicama klimatskih promena.

Osim toga, prošle nedelje su čitava sela poplavljena u Mjanmaru, a u bujice su uništile i zatvor u Nigeriji zbog čega je 300 zatvorenika pobeglo.

Klimatski naučnici kažu da ih intenzitet poplava nije iznenadio, ali jeste načinjena materijalna šteta.

- Katastrofalne padavine koje su se obrušile na centralnu Evropu je upravo ono što naučnici očekuju da će se dogoditi usled klimatskih promena - rekla je naučnica Džojs Kimutao sa Imperijalnog koledža u Londonu.

Prema njenim rečima, smrtni slučajevi i materijalna šteta nastala širom Afrike i Evrope svedoče koliko je "svet loše pripremljen za takve poplave".

Iako je već poznato da topliji vazduh može da sadrži više vlage, koliko će padavine biti snažne zavisi i od toga koliko vode je dostupno.

Sonja Seneviratne, klimatska naučnica sa Univerziteta ETH u Cirihu, kazala je da analize poplava u centralnoj Evropi sugerišu da je većina vode došla iz Crnog Mora i Sredozemlja. Oba mora su u poslednje vreme bila prilično zagrejana usled klimatskih promena, a to je rezultiralo time da više vode isparava u vazduh.

- U proseku, intenzitet snažnih padavina se povećava za 7 odsto svakim stepenom globalnog zagrevanja. Sada se planeta zagrejala za 1,2 stepena što znači da su oluje intenzivnije za 8 procenata - navela je.

Podaci pokazuju da su padavine postale surovije u Nemačkoj, Poljskoj, Austriji, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj od pedesetih godina prošlog veka.

Podsetimo, u Poljskoj se srušio most, a u Češkoj su vatrogasci spasavali ljude sa krovova kuća. Jedan vatrogasac je izgubio život u Austriji tokom spasilačkih akcija.

- Jasno je da čak i visokorazvijene zemlje nisu sigurne od klimatskih promena. Dokle god svet nastavlja da sagoreva prirodni gas, naftu i ugalj, jake padavine i drugi ekstremni vremenski obrasci će se nastaviti i pojačavati, čime će naša planeta biti opasnije i skuplje mesto za život - navela je naučnica Frederike Oto, preneo je Gardijan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati