Svet

[ Izvor: EUpravo ]

05. 07. 2024. 06:58 4

Radovi na obilaznici oko Soluna: Kako izbeći gužve na putu do Halkidikija i Tasosa

Turisti koji koriste obilaznicu oko Soluna kako bi stigli do letovališta u Grčkoj treba da budu spremni na veće gužve i duže putovanje. Razlog tome je veliki projekat izgradnje autoputa pod nazivom "Flyover" zbog kojeg se očekuju povremene gužve i zastoji na obilaznici oko Soluna.

Kada projekat bude završen, put od Evzonija do aerodroma i Halkidikija će biti mnogo lakši i brži.

Kako da izbegnete gužvu zbog radova na obilaznici Soluna?

Turisti koji dolaze iz Srbije koriste obilaznicu oko Soluna ne samo za putovanje do Halkidikija, već i kada putuju do drugih popularnih destinacija kao što su Tasos, Stavros i Asprovalta. Obilaznica omogućava lakši i brži pristup ovim mestima, izbegavajući gužve u centru Soluna.

Da biste izbegli gužvu na putu do Halkidikija, posebno tokom letnje sezone kada je priliv turista najveći, razmotrite sledeće preporuke:

Kojim putem ići kako bi se izbegle gužve na obilaznici oko Soluna?

Iako je glavni put prema Halkidikiju najbrži i najdirektniji pristup, razmotrite alternativne rute koje mogu biti manje prometne.

Alternativne rute:

1. Ukoliko putujete do Tasosa, najbolje je da putujete preko Bugarske. Smatra se da je put do Tasosa preko Bugarske bolja opcija ne samo zbog radova u Solunu nego inače. Preko Bugarske do Tasosa ćete zaobići pomenute gužve i stići brže. 

2. Kao alternativa solunskoj obilaznici, preporučuje se korišćenje puteva kroz industrijsku zonu i gradsko jezgro, kroz ulice Egnatia ili Avenije Nikis (ulica uz obalu). Ova ruta, koja je već popularna među turistima na putu ka Halkidikiju ljubiteljima Soluna može biti i prijatnija. Možete iskoristiti priliku da napravite pauzu u Solunu.

Dobra je vest da su završeni radovi u ulici Egnatia i da su sada sve saobraćajne trake dostupne, a policija je pojačala prisustvo i sprovodi zabranu parkiranja u ulicama Egnatia, Tsimiski i Nikis radi boljeg protoka saobraćaja.

3. Uvek možete koristiti granični prelaz Dojran i tako zaobići potpuno Solun.

Koje vreme je najbolje da se izbegnu gužve na obilaznici Soluna?

Putujte van špica: izbegnite putovanje obilaznicom, ali i gradom između 7 i 10.30 ujutru i od 3 do 5 popodne. Ako je moguće, izbegavajte putovanje tokom vikenda ili praznika ujutru oko 10, kada su gužve najveće jer tada veliki broj građana Soluna odlazi na dnevne izlete na plaže.

Putovanje radnim danom, kao i vikendom, posebno rano ujutru (pre 7 po grčkom vremenu ili kasno popodne posle 19h), može značajno smanjiti vreme provedeno u gužvi.

Kako da znam kada i gde je zastoj na obilaznici (Flyover)?

Pratite uživo: Ministarstvo infrastrukture je napravilo platformu Flyover Real Time na kojoj može da se prati saobraćaj na obilaznici oko Soluna uživo. Istovremeno, daje informacije koliko vremena treba da se stigne iz zapadnog dela grada u istočni preko obilaznice, preko Egnatije i preko bulevara Megalou Aleksandrou, pored mora. I obrnuto, iz istočnog u zapadni deo grada, preko obilaznice, Egnatije i preko V. Olgas i Tsimiski. Platforma je za sada samo na grčkom, ali nadamo se da će biti prevedena i na engleski do početka leta.

Pristupite platformi klikom ovde: Flyover Real Time

Platforma je jednostavna za snalaženje, pa je dovoljno da znate da:

Crvena tabela predstavlja imena saobraćajnica: Periferiaki, Egnatia, Paraliaki (Avenija Nikis, ulica uz more)

Plava tabela prestavlja vreme prolaska u minutima

Zelena tabela: brzina kojom vozila u tom trenutku prolaze (km/h).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Triput seci, jednom meri

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati