Svet

[ Izvor: Business Insider ]

26. 06. 2024. 08:06 7

Ruski vojnici ubijaju ranjene saborce na frontu?!

Nedavno objavljen snimak drona na kome se vidi kako ruski vojnik ubija svog ranjenog saborca na ratištu u Ukrajini, privukao je veliku pažnju javnosti! Kako prenosi Business insider, ovaj incident umnogome pokazuje svu brutalnost, nasilje i zanemarivanje koji vladaju među ruskim snagama.

Vojni eksperti navode da slični snimci koji su se i ranije javljali sugerišu na duboko ukorenjenu nedisciplinu i unutrašnje nasilje među vojnicima.

- Pokušaj ili namerno ubistvo kolege vojnika je neprofesionalno - tvrde eksperti u Institutu za proučavanje rata (ISW), čije je sedište u Vašingtonu.

U analizi od 23. juna navodi se da je bilo mnogo slučajeva koji pokazuju "bezdušno zanemarivanje života ruskih vojnika od početka do sada, kako unutar Rusije tako i među ruskim trupama na bojnom polju".

Od velikih žrtava usled frontalnih napada ljudskih talasa koji su okarakterisani kao "mlevenje mesa", preko ratnih zločina i do video-snimka prebeglog vojnika koji je brutalno usmrćen maljem, bilo je brojnih incidenata u ruskoj armiji.

Prošlog oktobra, Sjedinjene Države su osudile rusko postupanje prema sopstvenim snagama kao prekorno i varvarsko, kada je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da Rusija i dalje "ne brine i žali živote svojih vojnika".

Još jedan očigledan primer takve brutalnosti objavljen je u subotu na Telegramu i prikazuje ruskog vojnika koji puca i ubija svog kolegu vojnika iz neposredne blizine, nakon što je ovaj ranjen u napadu dronom. Ruski vojnik koji povlači obarač, okončavajući život svog druga, očigledno nije ni pokušao da se uveri u težinu rana svog saborca.

Takođe, nije ni pokušao da mu ukaže pomoć ili pokuša evakuaciju, pa ni da uzme njegove identifikacione pločice. On jednostavno nastavlja dalje. Autentičnost ovog brutalnog snimka nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora. Međutim, ukrajinske snage su ranije objavile intervjue sa zarobljenim ruskim vojnicima koji su potvrdili postojanje prakse likvidacije ranjenih saboraca.

Iz ISW navode da je bilo i drugih slučajeva namernog ubijanja kolega vojnika, često nadređenih oficira, među ruskim snagama. Na primer, ruski vojnici su 2022. tenkom pregazili komandanta nakon niza teških gubitaka na frontu.

- Ovo generalno ukazuje na izuzetno lošu disciplinu među ruskim trupama, nepovezanost među komandantima na taktičkom nivou i njihovih podređenih, kao i očigledno zanemarivanje ljudskih života -navodi se u analizi ISW.

Situacija je ipak dublja. Rusija se u prošlosti suočila sa žestokim kritikama zbog maltretiranja ranjenih vojnika, a ova praksa nije prekinuta. Ruski vojni blogeri su nedavno izvestili da se povređeni vojnici iz sastava 1. slovenske brigade DNR drže u "uslovima nalik zatvoru"; u gradu Donjeck bez odgovarajućeg lečenja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati