Svet

[ Izvor: Mediji ]

29. 05. 2024. 19:20 8

Svet bruji: Putin odabrao NASLEDNIKA?!

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o imenovanju pomoćnika Kremlja Alekseja Djumina za sekretara ruskog Državnog saveta, saopšteno je iz pres-službe Kremlja.

- Ovim donosim ukaz o imenovanju Alekseja Djumina za sekretara ruskog Državnog saveta - navedeno je u dokumentu.

Bivši sekretar Saveta Igor Levitin ranije je razrešen dužnosti, javio je TASS.

Djumin (51) je bio na funkciji guvernera Tulske oblasti od 2016. godine, a sredinom meseca imenovan je za pomoćnika Kremlja.

Državni savet je ustavno telo koje obezbeđuje interakciju raznih struktura vlasti i određuje glavne direkcije za unutrašnju i spoljnu politiku, kao i za socio-ekonomski razvoj države. Prezidijum Državnog saveta osnovan je kako bi se bavio aktuelnim pitanjima i sastaje se nekoliko puta godišnje.

Spekulacije o Putinovom nasledniku

Kako piše Rojters, imenovanje Djumina, bivšeg Putinovog telohranitelja za sekretara Državnog saveta, podstaklo je spekulacije o njegovom predsedničkom potencijalu.

Putin je ponovo izabran na još jedan šestogodišnji mandat u martu, a Djumina (51) je u maju postavio za pomoćnika koji nadgleda odbrambenu industriju, što ga je dovelo u Moskvu i približilo centru moći.

- Ruska elita bruji zbog imenovanja Djumina za sekretara Državnog saveta - rekao je Sergej Markov, bivši savetnik Kremlja i pristalica Putina, na "Telegramu".

- Ovo se vidi kao potvrda da je Djumin budući predsednik Rusije, Putinov izbor - rekao je Markov i dodao da je to nešto o čemu se dugo priča.

Nema javne debate niti pouzdanih informacija o tome ko bi na kraju mogao da nasledi Putina, koji ima 71 godinu i očekuje se da će vladati godinama, ali se njegova imenovanja ispituju da bi se utvrdilo da li on postavlja potencijalnog kandidata koji će jednog dana preuzeti dužnost od njega, navodi Rojters.

Biti javno identifikovan kao potencijalni naslednik nosi određene rizike u vezi sa viđenjem kao izazivačem. Ali Djuminovo ime, između ostalih, dugo je bilo predmet spekulacija među ruskom političkom elitom, ističe britanska agencija.

"Sankcionisani heroj Rusije"

Djumin je rođen u Kursku u zapadnoj Rusiji 1972, oženjen je i ima sina. Uprkos raznim nastupima na državnoj televiziji tokom godina, nije poznat među Rusima van regiona kojim je nekada vladao, ali je zato dobro poznat u političkim krugovima, vojsci i obaveštajnim službama.

On je 2016. ispričao listu "Komersant" kako je, kao jedan od Putinovih telohranitelja, jednom prilikom uplašio medveda iz jedne od predsednikovih planinskih rezidencija dok se ruski lider odmarao, uz pomoć pištolja. Dobitnik najviše ruske državne nagrade Heroj Rusije, Djumin je 1995. godine ušao u rusku Federalnu gardijsku službu, koja obezbeđuje bezbednost elite Kremlja, i čuvao Putina tokom njegovog prvog i drugog mandata.

- Bio sam deo grupe oficira koji su obezbeđivali bezbednost predsednika svuda - u Rusiji i inostranstvu - rekao je Djumin.

- Svako jutro je počinjalo sa izveštajem predsedniku o operativnim izveštajima. Morate da imate informacije o regionima, o vanrednim situacijama. Ponekad sam morao da dam instrukcije ministru, postavim zadatak šefu regiona - rekao je on, preneo je Rojters.

"Bio na čelu specijalnih snaga koje su imale ključnu ulogu u aneksiji Krima"

Djumin, koji je igrao hokej na ledu sa Putinom, bio je zamenik šefa vojne obaveštajne službe GRU kada je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014. Kasnije je bio zamenik ministra odbrane, a zatim i kao guverner Tule, regiona koji igra veliku ulogu u vojno-industrijskom kompleksu Rusije.

Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo je Djumina 2018. godine, rekavši da je on bio na čelu Snaga za specijalne operacije koje su "igrale ključnu ulogu u navodnoj aneksiji Krima Rusiji". On se takođe pojavljuje na britanskoj listi sankcija koja kaže da je pokrenuo školu za obuku dronova 2022. za operativce koji obavljaju misije u Ukrajini.

- Prema tome, postoje razumni razlozi za sumnju da je Djumin bio umešan i nastavlja da bude umešan u destabilizaciju Ukrajine ili podrivanje ili pretnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu ili nezavisnosti Ukrajine - saopštilo je Ministarstvo finansija Velike Britanije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati