Svet

[ Izvor: Jutarnji list ]

29. 05. 2024. 20:22 12

Steže se obruč oko Mila Đukanovića: Mogao bi da bude UHAPŠEN?!

Sledećih dana mogao bi da bude uhapšen bivši dugogodišnji predsednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović. To su novinari Jutarnjeg lista saznali iz dobro obaveštenih izvora u Podgorici bliskih tom nekadašnjem crnogorskom lideru. Dakle, kako se priča po Podgorici, državno tužilaštvo to bombastično hapšenje priprema nakon što se navodno dogovorilo sa nedavno iz Velike Britanije izručenim "biznismenom" Duškom Kneževićem koji je navodno pristao da sarađuje i da bude "zaštićeni svedok pokajnik".

Naravno, sve je to pod trostrukim "navodno" i "priča se", ali Podgorica je mali grad i nešto tako ne bi bilo neočekivano. Konačno, predstavnici prosrpsko-proruske opcije Milan Knežević i Andrija Mandić, sada na poziciji predsednika Skupštine, stalno su u predizbornim nastupima obećavali da će "Đukanovića smestiti iza rešetaka", a sada kada imaju potpunu vlast u svojim rukama, moguće je da su se odlučili na taj korak, piše Jutarnji list.

Podsetimo da su baš Milan Knežević i Andrija Mandić bili osuđeni zbog učestovanja u pokušaju državnog udara 2016. godine, ali presuda nikada nije sprovedena u delo, a sada se, kada se promenila vlast, sudski postupak ponavlja. Inače, Milo Đukanović više nema nekakve političku funkciju - izgubio je na predsedničkim izborima, a napustio je i čelno mesto Demokratske stranke socijalista (DPS), koja je više od 30 godina bila vodeća struktura uz Crnoj Gori.

Naime, i pre izručenja se oglašavao u nekim crnogorskim medijima, gde je poručivao da je sve dokaze koje ima protiv Mila Đukanovića i koje je do sada izneo i prijavio spreman "da da tužiteljstvu". Duško Knežević je dugo bio jedan od "preduzetnika bliskih tadašnjoj vladajućoj garnituri". Protiv Kneževića se vodi više krivičnih postupaka, a bivši direktor Atlas grupe je u više slučajeva optužen da je ili prevario klijente vlastite banke ili zloupotrebio položaj, kao i za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. No, kako navode crnogorski mediji, Duško Knežević je i pre izručenja poručio da dolazi "u Crnu Goru sa plavom torbom, a od njenog sadržaja mnogima neće biti dobro".

Osim toga, nedavna hapšenja bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, koji zbog tog trenutno štrajkuje glađu, zatim Zorana Lazovića, bivšeg visokog službenika u crnogorskom MUP-a, te Jelene Perović, direktorke Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), znak je da se obruč sve više steže oko samog Mila Đukanovića, te da ta nagađanja po Podgorici piju vodu. Stoga se čini da bi Milo Đukanović mogao da bude sledeća meta. A sve to navodno je dirigovano iz Beograda, odnosno iz kabineta srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji je, kako piše dalje Jutarnji list, definitivno krenuo u "osvajanje Crne Gore", a Đukanovićevo zatvaranje i njegova konačna korupcijsko-kriminalna diskreditacija bili bi kruna tog "poduhvata".

Naime, Mila Đukanovića već dugo sumnjiče da ima "prste u pekmezu" i ima "putera na glavi", te ga optužuju da je vrh crnogorske "korupcijske hobotnice". Podsetimo da ga je sud u Bariju svojedobno teretio zbog sumnje na šverc cigaretama, a i u Briselu su izražavali negodovanje zbog njegovih sumnjivih poslova i "tolerisanja kriminalnih radnji", te dugogodišnje vladavine, preko 30 godina. No, ovo ima ipak i drugačiji predznak. Ovo nije samo borba sa kriminalom i korupcijom nego i, možda i pre svega, politički obračun sa bivšim vlastima.U Crnoj Gori već neko vreme ključa, a sukob između prosrpske i procrnogorske struje dosegao je kulminaciju. Osim toga, evidentan je i sve veći raskol unutar prosrpske opcije, pogotovo u trouglu predsednik Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić i predsednik Skupštine Andrija Mandić. Vrhunac sukoba, koji se više ne da sakriti, došao je zbog glasanja Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici u UN i odugovlačenja oko Rezolucije o Jasenovcu koja se priprema u crnogorskoj Skupštini, kao i zahlađenja odnosa sa BIH i Hrvatskom poslednjih dana, kada je, recimo, visokim crnogorskim zvaničnicima zabranjeno da dođu na prijam povodom Dana državnosti Hrvatske.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati