Svet

[ Izvor: Blic ]

25. 05. 2024. 17:39 9

Nestašica kafe sve izvesnija, spremaju se zalihe

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla poteškoće koje bi mogle da iskrsnu početkom sledeće godine stupanjem na snagu uredbe EU o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

Zalihe u zemjlama proizvođača kopne, budući da su uvoznici požurili sa isporukama uoči novog zakona koji će zabrinuti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na iskrčenoj zemlji, rekla je izvršna direktorka ICO-a Vanusia Nogeira, prenosi Blic.

- Uvoznici ubrzavaju isporuke jer je zakon otvorio pitanja na koja Evropljani još nisu odgovorili - rekla je Nogeira na marginama Međunarodnog seminara o kafi 2024. godine u brazliskom Santosu.

Evropska unija je najveće tržište kafe na svetu, a proizvođači su tropske zemlje. Očekuje se da će Evropska unija na određeno vreme omogućiti izuzeće kako bi zemljama proizvođačima i trgovcima dala vremena da se pripreme za nove obaveze, ali to nije sigurno, istakla je predstavnica ICO. 

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahteva pribavljanje potvrde da je kafa proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će se mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati