Svet

[ Izvor: Mediji ]

31. 03. 2024. 20:59 13

Erdogan UZDRMAN: Izgubio NAJVEĆE gradove!

Turci su kaznili predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu stranku u nedelju na nacionalnim lokalnim izborima koji su opoziciju ponovo uspostavili kao političku snagu i ojačali gradonačelnika Istanbula, Ekrema Imamoglua, kao glavnog budućeg rivala Erdogana na predsedničkim izborima, piše Rojters.

Nakon više od polovine prebrojanih glasova, Imamoglu je vodio gotovo 10 procentnih poena u trci za gradonačelnika Istanbula, najvećeg turskog grada, dok je njegova Republikanska narodna partija (CHP) zadržala Ankaru i osvojila još devet mesta gradonačelnika u velikim gradovima širom zemlje.

Analitičari su rekli da su Erdogan i njegova Partija pravde i razvoja (AKP) - koja vlada Turskom više od dve decenije - prošli lošije nego što su ankete predviđale zbog naglog rasta inflacije, nezadovoljstva islamista birača i, u Istanbulu, Imamogluove privlačnosti van sekularne baze CHP-a.

- Poverenje i podrška koju naši građani imaju u nas zaista su pokazani - rekao je Imamoglu, 53-godišnjak, bivši poslovni čovek koji je u politiku ušao 2008. godine i sada ga analitičari vide kao potencijalnog predsedničkog izazivača.

U Ankari, glavnom gradu, hiljade pristalica okupile su se mašući zastavama CHP-a povodom govora gradonačelnika Mansura Javasa, koji je porazio svog protivnika iz AKP-a, što je još jedan udarac za Erdogana.

Prema rezultatima iz 79,77% otvorenih glasačkih kutija u Istanbulu, najvećem gradu Evrope sa više od 16 miliona ljudi, Imamoglu je imao podršku od 50,53% u poređenju sa 40,73% za protivkandidata iz AKP-a Murata Kuruma, bivšeg ministra u nacionalnoj vladi Erdogana.

Ankete su predviđale tesnu trku u Istanbulu i moguće poraze CHP-a širom zemlje.

Ipak, delimični zvanični rezultati koje je objavila državna agencija Anadolu pokazali su da su AKP i njegov glavni saveznik ostali bez gradonačelničkih mesta u 10 velikih gradova, uključujući Bursu i Balikesir u industrijalizovanom severozapadu Turske.

Mert Arslanalp, asistent profesora političkih nauka na Univerzitetu Boaziči u Istanbulu, rekao je da je to "najteži izborni poraz" Erdogana od dolaska na nacionalnu vlast 2002. godine.

- Imamoglu je pokazao da može da prevaziđe duboke sociopolitičke podele koje definišu opoziciono biračko telo Turske čak i bez njihove institucionalne podrške - rekao je on i dodao:

- To ga čini politički najkonkurentnijim rivalom Erdoganovom režimu na nacionalnom nivou.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati