Svet

[ Izvor: Mediji ]

30. 01. 2024. 13:52 0

Ubila se mlada doktorka zbog LINČA na mrežama

Mlada doktorka (30) iz Zagreba pronađena je mrtva, a veruje se da se je počinila suicid kojem je prethodio svojevrsni linč na društvenim mrežama. Kako piše Jutarnji, pre tragičnog čina na stotine ljudi, koji mladu lekarku nisu poznavali, na društvenim mrežama su vređali, preispitivali njenu stručnost, i pisali gadosti o mladoj ženi koja je samo radila svoj posao u noćnoj smeni na Božić.

Komentari su bili odgovori na post nezadovoljne Međimurke načinom na koji je na hitnom prijemu Županijske bolnice Čakovec tretiran član njene porodice. Prigovori se nisu odnosili na rad lekara, nego na "njenu bahatost".

Usledila je lavina komentara iživljavanja prema mladoj doktorki, piše Jutarnji. Devojka se našla na stubu srama - nemarna, odvratna, bahata, nesavesna, bez morala, ko joj je dao lekarski mantil, nikad nije čula za Hipokratovu zakletvu, da je neko njen drugačije bi se ponašala... nula od lekarke i osobe...

Autorka posta bolnici je poslala i službenu pritužbu na lekarku, koja je upućena u standardnu proceduru.

Tridesetogodišnja doktorka je u subotu ujutro pronađena mrtva u svom zagrebačkom stanu. Iako je njeno telo još na obdukciji, Jutarnji saznaje da je počinila samoubistvo. Pored njenog tela pronađeno je 20 praznih pločica tableta. Popila ih je između 25. i 27. januara u svom zagrebačkom stanu, gde je boravila tokom nedelje zbog specijalizacije hematologije na zagrebačkoj klinici. Vikendima se vraćala u Međimurje i odrađivala smene na odeljenju hitne medicine. Facebook post je zajedno sa svim komentarima u međuvremenu izbrisan.

Doktorka, čije identitet nije otkriven zbog zaštite porodice, veruju kolege i porodica, podlegla je linču na društvenim mrežama. Veruju da nije mogla da se nosi s hordom razularenih komentatora.

- Poznajem svoju sestru, bile smo bliske. Bila je vedra, vesela, nasmejana i dobra. Predana svom poslu. Baš je bila odlično. Nedavno smo se veselili na mom venčanju, bila je presrećna kad sam se porodila, a ona dobila sestrića. Na dan porođaja odmah je došla iz Zagreba. Dolazila mi je u bolnicu, obožavala bebu. I sama je tu počela da razmišlja o bebi sa svojim partnerom. Slala sam joj slike bebe, baš je bila srećna. Ovaj linč uopšte ne želim da komentarišem. Ne znam što joj je bilo u glavi. Znam samo da nam je ništa neće vratiti. Sad samo želimo mir i dostojanstveno da se oprostimo od nje. Ništa nam je neće vratiti, nikad više nećemo imati priliku da razgovaramo sa njom, vidimo je - rekla je za Jutarnji uplakana sestra.

Iako se ne zna i ne može se znati jesu li društvene mreže bile okidač da podigne ruku na sebe, vanredni sastanak u čakovečkoj bolnici u nedelju, dan nakon saznanja o smrti koleginice, naveo je neke na zaključak da i kolege misle da je tako. Nakon što su dobili službenu pritužbu protiv lekarke, bolnica je koleginicu, kao što to uvek i rade, kaže direktor dr Igor Šegović, pozvala da se o istoj izjasni.

Doktorku koju su na društvenim mrežama linčovali, njene kolege opisuju kao vrednu i predanu poslu. Dr Mihajlo Kovačić, v. d. načelnik Službe internističkih delatnosti i šef Odeljenja interventne kardiologije, pokojnu doktorku zna odavno. S teškom dijagnozom nekad je bila njegova pacijentkinja, a kad je i sama završila medicinu, često su zajedno dežurali.

- Pre desetak godina je kao gimnazijalka došla kao pacijent, obolela je od zloćudne hematološke bolesti. Izlečila se, prošla kalvariju lečenja, hemoterapiju i onda je uzela baš tu specijalizaciju, kako bi mogla da pomogne ljudima s istom bolešću jer zna kako im je. Bili smo fascinirani. Teško je, ne možemo da verujemo. Bila je dobra, savesna, korektna. To će vam reći svi s kojima je radila. Dežurstvo s njom uvek je bilo bez problema, bila je kolegijalna - kaže dr Kovačić.

Kovačić kaže da su uvredama svakodnevno svi izloženi.

- Svakodnevno smo izloženi linču rodbine i pacijenata, posebno medicinske sestre koje vređaju na dnevnoj bazi. Sve udruženja pokušavaju da deluju i sad je ta lekarka, jadna, povod da osvestimo to još više. Nismo zaštićeni. Svaki pacijent šalje pritužbe zbog loše reči, mi nikoga ne napadamo, ne psujemo, šta oni rade nama. Nas tuže svima za sve, a jasno je da na hitnoj lekar nema vremena da bude umiljat, ponekad na upit odgovaramo kratko jer neko je tamo životno ugrožen i nemamo vremena ni za što drugo. Ljudi dolaze, lupaju vratima, prete nam. Treba osvestiti da to ne smeju da rade. Eto, pre neki dan gospođa umre od infarkta i njena rodbina kaže da će potrovati sve s odeljenja. Žena je bila terminalno bolesna i nije joj bilo pomoći... - rekao je Kovačić.

Kako navodi, autor je izbrisao post o lekarki i oko 200 komentara.

- Bili su grozni. Da smo šinteri, bagra, da živimo od mita… "Lekari su šinteri i bagra koje samo mito može urazumiti", taj sam zapamtio - priča Kovačić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati