Svet

Direktno.rs

08. 09. 2023. 00:10 0

"Evakuišite se": Hitno upozorenje u Grčkoj

Nivo reke Pinios je opasno porastao, usled čega je u četvrtak uveče nešto pre 22.30 časova upućena poruka meštanima koji se nalaze u plavnoj zoni da se evakuišu.

- Ako se nalazite u zoni plavljenja reke Pinios u granicama opštine Larisa, udaljite se zbog rizika od izlivanja reke. Pridržavate se uputstava nadležnih - navodi se u poruci "112".

Istovremeno, nešto pre 23.00 časa, upućena je nova poruka "112" meštanima naselja Aleksandrini opštine Aja Larisa da se evakuišu ka Stomiju zbog mogućeg izlivanja reke Pinios, prenosi Prototema.

Napori da se građani oslobode nastaviće se noću. Prema rečima ministra za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilisa Kikilije, spasioci i spasilački čamci i sva raspoloživa sredstva sa veštačkim osvetljenjem, nastaviće spasavanje od vrata do vrata i pokušaće da obiđu sva ugrožena sela.

Šest osoba stradalo

Najmanje šest osoba je poginulo, a više od šest se i dalje vode kao nestale nakon što je oluja "Danijel" pogodila centralnu Grčku.

Oluja je donela obilne padavine koje su izazvale poplave i klizišta, a uništeni su i putevi i mostovi.

Premijer Kirijakos Micotakis odložio je godišnji govor o ekonomskoj politici koji je bio zakazan za ovaj vikend i umesto toga ce posetiti poplavljena područja koja je od ponedeljka pogodila obilna kiša, preneo je Rojters.

- Apsolutni prioritet državnog mehanizma trenutno je spasavanje i evakuacija ljudi iz pogođenih područja - rekao je portparol vlade Pavlos Marinakis na brifingu za novinare.

Marinakis je najavio da će Micotakis govor o ekonomskoj politici održati sredinom sledeće sedmice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati