Svet

Tagesšpigel [ Izvor: Dojče vele ]

16. 05. 2023. 10:33 7

Nemci pišu: Sveprisutni otac nacije

Talas nasilja u Srbiji nije prestao posle dva masovna ubistva – sve više žena strada u porodičnom nasilju, piše berlinski list „Tagesšpigel“. Predsednik Vučić pak vređa opoziciju i pokušava da preuzme dizgine događaja.

„Sveprisutni otac nacije“, kako list Tagesšpigel naziva srpskog predsednika Aleksandra Vučića, ovih dana je u magacinu kod Smedereva medijima pokazao arsenal ilegalnog oružja koje su građani predali prethodnih dana, koristeći period amnestije od krivične odgovornosti.

Vučić je „bio vidno zadovoljan dosadašnjim rezultatom akcije razoružavanja koju je inicirao nakon dva krvava amoka početkom meseca“, navodi list. Policiji je predato 13.500 komada vatrenog oružja i oko dve hiljade granata, bombi i zolja.

List navodi da u Srbiji građani imaju 700.000 registrovanih komada vatrenog oružja, te da se procenjuje da ima još dva miliona ilegalnih pušaka i pištolja. „Vučićeva akcija razoružavanja je mera koju treba pozdraviti, ali nije ništa više od malene kapi u ogromnom okeanu“, navodi list.

Talas nasilja

Srbija je, kako piše dalje u tekstu, ostala u šoku posle masovnih ubistava u školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, te u selima kod Mladenovca.

„Pa ipak, ne prestaje talas nasilja. Pre svega žene bivaju žrtve svakodnevnog amoka u Srbiji i rastućeg porodičnog nasilja“, prenosi dopisnik Tagesšpigela iz Beograda.

Prošle sedmice su u Kruševcu i Novom Sadu ponovo ubijene dve žene, navodi se u tekstu. Time se broj takozvanih femicida – ubistava žena mahom od strane partnera ili bivših partnera – ove godine popeo na 18. U poslednjoj deceniji bilo je 266 takvih ubistava.

Predsednik vređa opozicione političare

U tekstu berlinskog lista se dodaje da šefa države „sve više nerviraju novinarska pitanja“ o tome zašto se nije upisao u knjigu žalosti niti obišao „Ribnikar“, školu na samo par stotina metara od Andrićevog venca.

„Osetljivi predsednik vređa opozicione političare koji su prošle sedmice okupili sunarodnike na dva velika protesta protiv nasilja, naziva ih ’hijenama i lešinarima’ koji pokušavaju da politički zloupotrebe tragediju“, navodi Tagesšpigel.

Kako dodaje list, Vučić odbacuje zahtev da smeni svoje „sledbenike“ sa čela Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA, te zahtev da se oduzmu licence „televizijama koje glorifikuju nasilje, ali primaju državne subvencije i nalaze se u istoj čorbi sa SNS“.

„Umesto toga, srpski moćnik ponovo pokušava da pobegne na čelo zbivanja. Najavio je veliki skup svojih pristalica i prevremene izbore“, zaključuje Tagesšpigel.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati