Svet

[ Izvor: Vijesti ]

22. 03. 2023. 19:24 0

"Torlakove" BSŽ vakcine povučene sa crnogorskog tržišta

Sporne serije BCG vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak povučene su sa crnogorskog tržišta, saznaju "Vijesti" nezvanično. Reč je o vakcini protiv tuberkuloze, koju novorođenčad prima prilikom otpusta iz porodilišta.

Iz crnogorskog Instituta za lekove i medicinska sredstva (CINMED) "Vijestima" su odgovorili da ta vakcina nije registrovana u Crnoj Gori, međutim, njihov uvoz je odobren u skladu sa Zakonom o lekovima radi obezbeđivanja adekvatne vakcinacije.

- U konkretnom slučaju, Institut je odobrio navedene serije BCŽ vakcine na osnovu procene dostavljene dokumentacije kojom je dokazano da vakcina zadovoljava propisane standarde u pogledu kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti. Navedena dokumentacija, između ostalog, uključuje dva sertifikata o kontroli kvaliteta leka – Sertifikat analize proizvođača leka i Sertifikat analize izdat od strane Nacionalne kontrolne laboratorije Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, a koja je članica Evropske mreže zvaničnih kontrolnih laboratorija za ispitivanje lekova - piše u odgovoru CINMED-a.
Iz ove ustanove su pojasnili da je naknadnim rutinskim ispitivanjima koja sprovodi proizvođač utvrđeno da postoji mogućnost potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija Bacillus Calmette-Guerin (Mycobacterium bovis BCG), u odnosu na deklarisani, navode Vijesti.

- Prema tome, očekivani imunološki odgovor može biti nepotpun kod izuzetno malog broja pacijenata (novorođenčad, deca i odrasli sa visokim rizikom za razvoj tuberkuloze). Iz tog razloga, navedene serije vakcine su povučene, imajući u vidu da je proizvođač dužan da sprovede postupak povlačenja leka iz prometa, iako je u pitanju sumnja u neispravnost koja ne može da izazove ozbiljne posledice po zdravlje ljudi - piše u odgovoru CINMED-a.Sporne serije vakcine je, prema nezvaničnim saznanjima, krajem prošle sedmice povukao "Montefarm" – zadužen za snabdevanje javnih zdravstvenih ustanova lkovima i medicinskim sredstvima. To su danas potvrdili iz Montefarma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati