Svet

Direktno.rs [ Izvor: Index.hr ]

16. 06. 2022. 21:40 20

"Rusija nije potpuno moralno čista, to smo što smo"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dao je intervju za BBC u kojem je branio napad Moskve na Ukrajinu i napao Veliku Britaniju.

- Rusija nije potpuno moralno čista, ali Rusija je to što jeste. I nije nas sramota da pokažemo ko smo - rekao je Lavrov.

Nakon što su mu pročitani citati iz izveštaja Ujedinjenih nacija u kojem se detaljno navode navodni ruski ratni zločini u Ukrajini, Lavrov je rekao da se UN koriste za "širenje lažnih vesti sa Zapada".

- Nismo napali Ukrajinu, proglasili smo specijalnu operaciju jer nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo Zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalni čin - rekao je o razlozima napada na Ukrajinu, navodeći da se Rusija protivila i da se još uvek protivi širenju NATO-a na istok.

O Velikoj Britaniji

Velika Britanija nalazi se na spisku Rusiji neprijateljskih zemalja.

- Mislim da više nema čak ni manevarskog prostora za napredak. Jer i premijer Boris Džonson i ministarska Liz Tras otvoreno kažu da Rusiju treba pobediti i naterati da klekne... Pa hajde, učinite to - rekao je Lavrov i dodao je da je ministarka prošlog meseca rekla da Velika Britanija mora da osigura da Putin bude poražen.

Na pitanje kako danas gleda na Veliku Britaniju, Lavrov odgovara:

- Još jednom žrtvuje interese svoga naroda zbog političkih ambicija.

Optužio BBC

Lavrov je optužio BBC da nije otkrio istinu o tome šta se događalo civilima u područjima istočne Ukrajine pod kontrolom separatista, kada su, tvrdi on, kijevske trupe bombardovale civile osam godina.

Novinar je naglasio da je tokom šest godina BBC mnogo puta kontaktirao rukovodstvo u područjima pod kontrolom separatista tražeći dozvolu da ode i vidi šta se događa. Ali svaki put su im odbijali ulazak.

- Rusija je optužila Ukrajinu za genocid. Međutim, 2021. godine osam civila je ubijeno u područjima pod kontrolom pobunjenika, prema samoproglašenim proruskim zvaničnicima. Iako je svaka smrt bila tragedija, to ne predstavlja genocid - ističe novinar BBC-ja.

Novinar je sugerisao da bi, da se genocid zaista dogodio, separatisti iz Luganska i Donjecka bili zainteresovani da tamo puste novinare da svet vidi šta se događa.

Zašto nas nisu pustili unutra, pitao je novinar Lavrova.

- Ne znam - rekao je Lavrov.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati