Svet

Direktno.rs

07. 01. 2022. 20:30 16

Šef kabineta premijera Australije je radio za Rio Tinto

Najbolji svetski teniser Novak Đoković već tri dana je zatočen u hotelu u Australiji, gde se nalaze i migranti, a sve zbog toga što je nastala zbrka oko vize za ulazak u ovu zemlju. Nole je uoči puta naglasio da je dobio medicinsko izuzeće, međutim na aerodromu je došlo do problema, pa mu je odbijen ulazak u Australiju. Sada čeka ponedeljak, kada će biti doneta konačna odluka, a o njegovoj sudbini odlučuju premijer Skot Morison, koji je branio Rio Tinto, kao i Džon Kankel, šef njegovog kabineta i bivši šef za odnose sa javnošću u Rio Tintu.

Naime, premijer Australije Skot Morison uveliko je persona "non grata" u Srbiji. Jer, još i pre nego što je Novak sleteo u Melburn, istakao je da će najboljeg na svetu vratiti kući ukoliko nema potrebnu dokumentaciju.

I već pri sletanju na najudaljeniji kontintent Novak se suočio sa problemima, budući da je, kako je navedeno, pogrešno aplicirao za vizu. Skot Morison, predsednik Vlade Australije, neskriveno se sladio, pa je istraživanje njegovog imena dalo zanimljive rezultate.

On je pre pet godina žestoko branio Rio Tinto, budući da se pobunio protiv toga da se oporezuje tona gvozdene rude koju su vadile BHP Biliton i Rio Tinto.

- Povećavanje poreza ne mislim da je nešto što pomaže ekonomiji, posebno onoj koja je slaba. Ne želim da ulazim u politiku Zapadne Australije po ovom pitanju, osim što kažem da, ako mene pitate da li je povećanje poreza u sektoru koji je imao težak period dobra ideja - to nije odogovor - tvrdio je tada Morison.

Pet godina kasnije u Srbiji se narod podigao na noge da bi dolinu Jadra sačuvao od vađenja i proizvodnje litijuma, imajući u vidu kakve je posledice Rio Tinto stvarao po životnu sredinu gde god je rudario.

Zbog toga su blokirani putevi u Srbiji, a tada se za zdrav i čist vazduh, vodu i životnu sredinu zalagao i Novak Đoković, pa su ljudi koji su izlazili na ulice dobili veliki vetar u leđa.

E, sada, pošto se Nole našao u problemu, mnoge je to nateralo da pomisle da se sa njim tako postupa jer je digao glas protiv Rio Tinta i namere ove kompanije da kopa litijum u dolini Jadra.

Međutim, ovde je važno napomenuti da nije samo Skot Morison bio povezivan sa Rio Tintom, već je to slučaj i sa njegovim šefom kabineta Džonom Kankelom. On je od 2016. do 2018. godine bio zaposlen u ovoj kompaniji, gde je obavljao funkciju šefa odseka za saradnju sa Vladom Australije, da bi se 2018. godine preselio u kabinet premijera.

Zbog toga ima sve više komentara kako je Đoković samo kolateralna šteta i "žrtveni jarac" političke borbe u kojoj je šansa da se takmiči na Australijan openu i odbrani titulu sve neizvesnija.

I dok se sve to dešava, Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, osim busanja pred medijima i usmenog protesta ambasadoru Australije u Beogradu Danijelu Emeriju, nisu mnogo uradili. Mnogi su zaključili da to, takođe, ima veze sa Rio Tintom, čije interese vlastodršci svojski podržavaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati