Svet

[ Izvor: Mediji ]

30. 09. 2021. 09:58 4

Afera "kiseonik" drma Republiku Srpsku

Pripadnici MUP Republike Srpske su iz Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci uzeli dokumentaciju u vezi sa nabavkom kiseonika, potvrđeno je iz kliničkog centra RS.

Iz ove zdravstvene ustanove istakli su da „u potpunosti sarađuju sa nadležnim tužilaštvom i podržavaju ovu istragu“.

Još su naveli da je u interesu UKC RS da se „sve obavi temeljno“, dodavši da će u nastavku ovog procesa biti otvoreni i transparentni.

- Nemamo šta da sakrivamo. Poslovna dokumentacija je na našoj strani. Najvažnije je da svi oboleli pacijenti smešteni u klinikama naše ustanove dobiju kiseonik koji im je nužno potreban za preživljavanje - naveli su iz UKC RS.

Pre nekoliko dana objavljeno je da UKC RS ne koristi medicinski kiseonik, koji je lek, već samo tehnički?!, koji je kupljen narodnim parama od firme „TGT Tehnogas“ čiji je vlasnik bivši ministar unutrašnjih poslova (MUP) RS Stanislav Čađo u vreme vlasti Milorada Dodika.

Takođe je navedeno da nijedna od firmi, koje su isporučivale kiseonik bolnicama u RS, nema dozvolu Agencije za lekove BiH!

Razlika između tehničkog (industrijskog) koji je prodala narodu Čađova firma i medicinskog gasa je u tome što je medicinski gas prečišćeni gas, iz kojeg su izolovani azot suboksid i ugljen dioksid, čime pomaže u lečenju teško obolelih pacijenata. U suprotnom, ako se koristi industrijski gas, može doći do komplikacija kod pacijanata u bolničkom lečenju. Industrijski kiseonik se uglavnom koristi za zavarivanje, plinsko zavarivanje i druge namene u industriji,a Dodikov ministar Čađo ga je prodao narodu kao medicinski za 1,8 milion maraka (900.000 evra), od čega mu je već isplaćeno iz budžeta 600.000 evra (1,3 miliona maraka).

Iz UKC je ranije navedeno da raspolažu količinama kiseonika dovoljnim za svega desetak časova.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je u kontaktu sa „brojnim adresama onih koji bi mogli da nabave kiseonik za potrebe UKC RS i ostalih bolnica u RS“.

Šeranić je baveo da su razmatrane tri, četiri opcije.

- Još čekamo neke informacije od pravnih lica kojima smo se obratili, ali sada ne mogu govoriti o tome u javnosti… Ovde više nisu u pitanju procedure, već da obezbedimo ono što je najbitnije za naše pacijente, a to je kiseonik - kazao je on za RTRS.

Aferu „kiseonik“ je pokrenuo Draško Stanivuković i podneo krivične prijave protiv Radovana Viškovića i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite, UKC RS za lečenje pacijenata koristi kiseonik koji je registrovan kao tehinički, a ne medicinski.

Milorad Dodik žestoko brani Čađa i tvrdi da Draško samo zastrašuje narod, pošto Firma „TGT Tehno Gas“, kako kaže Dodik, već godinama ispravno obavlja svoj posao. Čak Dodik tvrdi da je „kiseonik isti kao u Minhenu“ jer ga je lično udisao dok se lečio od korone na UKC u maju prošle godine.

Stanislav Čađo, direktor firme „TGT Tehno gas“, priznao je Agenciji za lekove BiH da njegova kompanija nema registraciju za promet i proizvodnju lekova u Bosni i Hercegovini. Ali, on ističe da njegova firma i pored toga ima pravo da učestvuje (i pobeđuje) na državnim tenderima.

- Ipak, ako se na tender ne javi firma koja ima licencu, u obzir mogu biti uzete ponude ostalih pravnih osoba koje nemaju odobrenu registraciju od Agencije za lekove?! Ovo je sasvim logično, jer je potreba za kiseonikom u lečenju koronavirusa ogromna. Još bih konstatovao da smo se na tender javili samo mi, jer smo imali zadovoljavajuće količine kiseonika - napisao je Čađo u obrazloženju Agenciji za lekove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati