Svet

[ Izvor: Beta ]

14. 01. 2021. 22:54 0

Bajdena će na inauguraciji čuvati 26.000 pripadnika Nacionalne garde

Broj pripadnika Nacionalne garde SAD koji će pomagati policiji u Vašingtonu na dan inauguracije izabranog predsednika Džozefa Bajdena povećan je na 26.000, izjavili su američki zvaničnici.

Broj pripadnika Nacionalne garde SAD koji će pomagati policiji u Vašingtonu na dan inauguracije izabranog predsednika Džozefa Bajdena povećan je na 26.000, izjavili su američki zvaničnici.

Neimenovani zvaničnici navode da će u Vašingtonu 20. januara, kada Bajden stupa na dužnost, biti pripadnika Nacionalne garde iz svih 50 saveznih država i iz Distrikta Kolumbija, navodi Asošiejted pres.

Vlasti su prvobitno objavile da će biti potrebno angažovanje 20.000 pripadnika Nacionalne garde, ali je broj povećan posle dodatnih zahteva bezbednosnih zvaničnika.


Do danas je u Vašington stiglo oko 7.000 članova Garde, a hiljade su na putu. U ovom trenutku, oružje nosi između 3.000 i 4.000 tih pripadnika Nacionalne garde.

Zvaničnici Ministarstva odbrane SAD mogu da razmeste pripadnike Garde najduže na 30 dana radi obezbeđivanja inauguracije Bajdena i najavljenih protesta, navodi AP.

Američki Federalni istražni biro (FBI) je upozorio da pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa planiraju oružane proteste u glavnim gradovima svih 50 saveznih država i Vašingtonu, u danima uoči inauguracije.
Trampove pristalice su 6. januara upale u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se "đavolski bore" protiv izbornih rezultata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati