"Nova Vlada Srbije da se posveti vladavini prava" | Svet | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Svet

[ Izvor: Danas ]

07. 08. 2020. 17:10 2

"Nova Vlada Srbije da se posveti vladavini prava"

Vladavina prava treba da bude u fokusu nove Vlade Srbije. Treba da u potpunosti koristimo međunarodne i evropske instrumente da bismo se uhvatili u koštac s bilo kojim otvorenim putanjima koja se tiču kvaliteta demokratije i osnovnih sloboda u Srbiji - izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Izneo je da očekuje da će redovni izveštaj Evropske komisije koji bi trebalo da bude objavljen na jesen, biti "ključan" za procenjivanje vladavine prava, osnovnih sloboda i stanja medija u Srbiji, a da je važno i da OEBS da "punu i sveobuhvatnu ocenu" junskih izbora u Srbiji.

Bilčik je na pitanje o stanju u Srbiji, rekao da je važno da "pandemija ne postane izgovor za bilo koga da urušava demokratske institucije" i da "veoma pažljivo prati stanje", povezano i s nedavnim demonstracijama.

Uslovi političkog nadmetanja i sloboda u Srbiji su u vrhu dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, započetog na poziv Skupštine Srbije, rekao je Bilčik i nastavio da te teme "moraju da budu na najistaknutijem mestu agende domaćih reformi ukoliko Srbija želi da u potpunosti iskoristi aktuelnu istorijsku šansu da učini naprddak prema članstvu u EU".

- Novi parlament i buduća srpska vlada imaju ogromnu odgovornost da sprovedu istinske reforme u domenima vladavine prava, osnovnih sloboda i standarda, kako bi se stvorilo medijsko okruženje evropskog kvaliteta - naveo je Bilčik za Danas.

Bilčik je rekao da je upoznat sa zabrinutošću nevladinih organizacija Srbije za stanje demokratije, koje su o tome obavestile EU, i rekao da širom EU postoji "istinsko i neodložno očekivanje da se Srbija fokusira na istinske reforme i da sprovede istinske mere" za ispunjavanje "evropske perspektive" kao svog cilja.

Povodom neotvaranja novih poglavlja u pregovorima Srbije i EU, Bilčik je rekao da je to "pokazatelj kako države-članice procenjuju stanje" kandidata za prijem, te pošto nijedno novo poglavlje nije otvoreno, proces pregovora o prijemu Srbije u EU "ne može da bude nastavljen tako brzo".

Na pitanje o perspektivi dijaloga Beograd-Priština, Bilčik je rekao da ponovo započeti tok "ohrabruje" i "ima realnu šansu da donese praktične rezultate".

Podsetio je da "pored ključnih unutrašnjih reformi, taj dijalog predstavlja nužan korak u političkom radu Srbije na njenom putu ka članstvu u EU".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

Običan radni dan u Australiji

Anketa

Gde vidite sebe za dve godine?

Rezultati