Svet

Direktno.rs [ Izvor: Vašington tajms ]

01. 04. 2020. 13:42 38

AMERIKANCI PIŠU "Tiranin Vučić preti narodu i zloupotrebljava koronavirus"

Da je vanredno stanje u Srbiji zloupotrebljeno od strane Aleksandra Vučića, piše i "Vašington tajms", američki dnevni list, koji navodi da predsednik Srbije koristi situaciju sa koronavirusom da "vrši ovlašćenja koja mu ne pripadaju", uz odobrenje Vlade koja "usvaja svaki njegov predlog", dok je parlament suspendovan, a narod zastrašen.

- U Beogradu, u Srbiji, vojska je na ulicama, patrolira sa automatima, zaustavljajući svakoga ko se usudio da prekrši deklaraciju o zabrani kretanja na prostoru cele države, u cilju suzbijanja koronavirusa. Sve ovo je - deset puta dramatičnije. Jezivo je zamisliti da scene iz Srbije, ako se sve kockice poklope, sa pravim uslovima i pritiscima, mogu da završe u Americi, ili bilo gde - piše "Vašington tajms".

Dodaje se da su škole zatvorene, građanima naređeno da ostaju kod kuće, da je biznis potpuno stao, a policija hapsi sve koji prekrše mere. Uz to, dodaje se, crkve su zatvorene, a sveštenici se hapse.

- Vojnici patroliraju ulicama sa kažiprstima na obaračima. Improvizovani smeštajni centar, koji se sastoji od metalnih kreveta u redovima, čuva vojska, a gde se smeštaju zaraženi koronavirusom. Predsednik Srbije upozorio je da groblja u Beogradu neće biti dovoljna da se sahrane mrtvi, ukoliko ljudi ignorišu naređenja njegove Vlade - preneo je Asošijeted pres.

Ovaj medij je upitao da li je zaista predsednik Srbije pretio da će upucati one koji nepoštuju pravila?

- Da, jeste, gotovo da jeste - piše ovaj medij.

U tekstu se dalje navodi da je u Srbiji zavladala tiranija. Vučića optužuju da koristi krizu koronavirusa da prisvoji ovlašćenja koja mu inače ne pripadaju.

Dalje u tekstu se navodi da su prava pojedinca potpuno uskraćena, te da se "ne razmišlja o slobodama na duže staze". Ovaj medij postavlja pitanje - kako je to Vučić uspeo da prigrabi toliku moć? Da li je to uspeo time što je suspendovao parlament? 

Sami su dali odgovor - Tako što je uveo vanredno stanje.

Upravo zbog svega navedenog, ovaj medij zaključuje da Donald Tramp neće bukvalno iz Bele kuće pretiti da puca po stanovništvu SAD-a, koje bude kršilo naređenja da ostane kod kuće, ali Srbija može da bude primer Americi šta se dešava kada u paničnim situacijama Vlada preduzme potpunu kontrolu.

- Amerika nije Srbija. Srbija nije Amerika. Ali vlada je vlada. Uvek u vladi ima onih koji bi iskoristili krizne situacije za lične koristi i da povećaju sebi moć. Slobode ne padaju uvek kada se dođe do oružja. Ponekad, one se srozavaju tiho, u pozadini, dok se neko poziva za veća dobra, dok igra na kartu nacionalne sigurnosti, pa čak i u doba koronavirusa - ističe ovaj medij.

Zaključak je i više nego ponižavajući za Srbiju.

- Na kraju krajeva, da li iko može da zamisli da sveštenik u Americi, bude uhapšen jer je održao službu u crkvi?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati