Svet

Direktno.rs

29. 03. 2020. 11:52 0

Raste sumnja u broj smrtnih slučajeva u Vuhanu

Kineski list "Caikin" procenjuje da je broj smrtnih slučajeva u epicentralnom gradu Vuhanu bio najmanje deset puta veći od službene procene, a radio navodi da je mrtvih zapravo 42.000, piše corriere.it.

U Kini je 4. aprila "Qingming", godišnjica mrtvih, Dan čišćenja grobova. I Vuhan se takođe sprema da ga proslavi, kao i svake godine, ali ovaj put s mnoštvom patnje i smrti, koju je epidemija koronavirusa još više pogoršala. 

Sumnjivi virus

Mnogi građani izgubili su bitku sa Covid-19 u epicentru zaraze u Kini, prema zvaničnim statistikama.

Ali, oko tragičnog broja mrtvih, javile su se sumnje, koje potiču od nastanka nove bolesti (tržište mesa u Vuhanu), i uključuju potcenjivanje i početnu suzdržanost od strane lokalnih vlasti.

Fotografije sanduka sa urnama kremiranih tela kruže kineskim mrežama u ova dva meseca. U Kini su pokojnici kremirani i mnoge provincije podstiču ljude da zakopavaju urne pod drvećem ili da pepeo izliju u more, jer bi u suprotnom groblja trebalo da budu velika kao i gradovi, a zemlja previše dragocena.

Uz strogi karantin uveden od 23. januara, rodbina poginulih nije mogla da prisustvovuje oproštajnoj ceremoniji u krematorijumu. Časopis "Caikin", poznat po istraživačkom novinarstvu, objavio je fotografije dosijea pred velikim pogrebnim agencijama Vuhan i gomilama sanduka koji bi, čini se, bili preveliki od potrebe za sakupljanjem prašine od 2.535 mrtvih koliko su vlasti saopštile da ih je bilo.

42.000 žrtava

Dvanaest dana ubilo bi 42.000 ljudi, izračunala je Radio Slobodna Azija. Glasine su da su tokom krize kremacioni radnici iz drugih delova zemlje slati u grad opkoljen virusom.

Corriere.it piše da je užasno kada vidite bolne ljude, spuštene na plastičnim stolicama, odmaknute jedna od druge, čekajući da im se dostave urne. Ali to je učinjeno: "Caikin" je napisao da je ove nedelje 5.000 urni dostavljeno u mrtvačku agenciju Hankou, jednu od Vuhanovih osam.

Isporučivanje 3.500 urni rođacima preminulih, a počelo je 23. marta, s ciljem da se sve završi do 3. aprila i omogući preživelima da dostojno proslave "Qingming". Ipak, prema računanju Radio Slobodne Azije, preminulo je 42.000 ljudi. 

Sumnje

Da li su vlasti prijavile manje od stvarne smrti? Ne znamo. Neki kažu da će "Caikin" biti kažnjen zbog sumnje u službenu cifru, drugi tvrde da su vlasti dozvolile objavljivanje fotografija kako bi se ljudi pripremili za stvarni broj.

Borba protiv Covid-19 je rat. Si Điping je to proglasio krajem januara, nazivajući koronavirus „demonom“, takođe da bi preneo poruku kineskim masama da samo zlo, nepristrasna i nevidljiva priroda zla može dovesti do problema u zdravstvenom sistemu kojim upravlja partija. 

Statistika

U Vuhanu je u četvrtom tromesečju 2019. godine pre epidemije kremirano 56.007 tela. Koliko još urni nije dostavljeno rodbini pre 23. januara, kada je grad bio blokiran zbog karantina? Koliko smrtnih slučajeva od koronavirusa "i koliko" sa "Covid-19 se dodaje u druge slučajeve?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati