Svet

Direktno.rs [ Izvor: Vijesti.me/IN4S ]

26. 02. 2020. 08:16 1

BRUKA U Sutomoru grafit "Srbe na vrbe"

Na Tabiji u Sutomoru, kulturnoj baštini iz 19. veka koja je sanirana nakon što je na njoj prošle nedelje oslikana trobojka, osvanuo je uvredljivi natpis "Srbe na vrbe", pišu Vijesti i IN4S. Ministarstvo kulture smatra da iza natpisa stoje isti oni koji su na zidinama prethodno oslikali trobojku.

Ministarstvo kulture je osudilo, kako su naveli, novi slučaj vandalizma. U saopštenju se dodaje da je "rukopis isti" kao kada je osvanulo obeležje aktuelnih protesta povodom Zakona o slobodi veroispovesti, kao i da se autori nisu potrudili ni da promene lokaciju.

- Za razliku od ranijih manifestacija 'bratoljublja' - poput spaljivanja i cijepanja zastave Crne Gore - ovog puta, ipak, težnja je da se prikaže tobožnja ugroženost dijela stanovništva naše države. Da li ugroženih ima i da li su bilo čija prava narušena, najbolje govori puna sloboda izražavanja protesta na ulicama Crne Gore, koji traju duže od dva mjeseca - saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Opštine Bar su saopštili da se radi o neprihvatljivoj poruci govora mržnje.

- Zbog čega je tvrđava Tabija prepoznata kao lokacija za vandalizam ostaje nepoznato, međutim ponovo izražavamo najsnažniju osudu zbog skrnavljenja tvrđave koja je zakonom zaštićena i ispisivanja poruka koje narušavaju razumijevanje, međuvjerski i međunacionalni sklad, koji su trajne vrijednosti Bara i njegovih stanovnika - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su 20. februara, osudili devastaciju Tabije, nakon što je na njoj oslikana trobojka.

Ranije je saopšteno da je zbog slikanja trobojke podneta krivična prijava protiv N. N. lica zbog krivičnog dela devastacije kulturnog dobra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati