Srbija

[ Izvor: N1 ]

14. 09. 2024. 18:34 5

Zagađenje u Boru i do 42 puta veće od dozvoljenog

U vazduhu u Boru može se naći i arsen i kadijum i olovo, a koncentracije idu i po nekoliko desetina puta više od dozvoljenih. Najgore je na mernom mestu Jugopetrol, pokazao je izveštaj merenja u aprilu.

Sudeći prema „Izveštaju o ispitivanju kvaliteta ambijentalnog vazduha u Boru“ Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz ovog grada, lokalno stanovništvo udiše vazduh ispunjen otrovnim hemijskim elementima – od kojih je najviše olova, arsena i kadmijuma.

Kako se navodi u izveštaju za april (broj 1411-24), najveće zagađenost je na mernom mestu Jugopetrol. Koncentracija kadmijuma se kretala u rasponu od 0.16 do 211.2, odnosno 42 puta više od dozvoljenog maksimuma, a arsena 139,7 što je 23 puta više od maksimalne dozvoljene koncentracije.

Dozvoljene vrednosti su za arsen 6 µsg/m3, kadmijum 5 µsg/m3, nikl 20 µsg/m3, benzopiren 1 µsg/m3. Za ukupne taložne materije (UTM) za period od mesec dana dozvoljena koncentracija od 450 µsg/m3.

Kadmijum i arsen najčešći otrovi
Na mernom mestu Oštrelj, u aprilu je zabeležena koncentracija kadmijum od 0,1 do 8,98, što je gotovo duplo više od dozvoljenog.

Prekomerno zagađenje kadmijumom i arsenom je zabeleženo i na mernim stanicama Brezovik, Institut i Gradski park. Kadmijum je na Brezoviku išao do 12,2, a arsen do 14,7, dok je kod Instituta zabeležena koncentracija kadmijuma u rasponu 2,19 do 26,6 a arsena od 3,5 do 22,1.

Na mernom mestu „Gradski park“ kadmijum se kretao do 0,88 do 36,3, a arsen od 1,7 do 25,0.

Za ukupne taložne materije (UTM) za period od mesec dana dozvoljena koncentracija od 450 µsg/m3. Ova koncentracija prekoračena je na tri od sedam mernih mesta: Bolnica 639,4, Oštrelj 489,3 i Institut 478,7.

Kada se pogleda srednja godišnja zagađenost za 2023. godinu, najveća je zabeležena na mernoj stanici Jugopetrol gde je arsen 39,8, a kadmijum 9,51. Više od maksimalne dozvoljene koncentracije arsena zabeležene su još na mernim mestima Breznik 6,6, Gradskom parku 15,4 i Institutu 12,2.

Celokupan izveštaj možete da pročitate ovde.

Koliko su opasni?
Kadmijum je element velike toksičnosti, nekoliko puta veće od arsena. Ima kancerogeno dejstvo, oštećuje bubrege, izaziva anemiju i bolesti kostiju. Štetno deluje i na sistem za kruženje materija.

Arsen je jedan od najpoznatijih otrova. Često se ima u velikim količina u nalazištima bakra. Opasan je po život, vezuje za probleme rada srca, disanja, organa za varenje, jetre, nerava i bubrega. Kancerogen je.

Olovo je takođe opasno po zdravlje i život, ali ne u meri kao kadmijum i arsen. Simptomi trovanja olovom mogu uključivati bol u stomaku, zatvor, glavobolju, razdražljivost, probleme sa pamćenjem, neplodnost i peckanje u rukama i stopalima. Ovo trovanje uzrokuje skoro 10% intelektualnih invaliditeta inače nepoznatog uzroka a može dovesti i do problema u ponašanju. Neki od efekata su trajni. U teškim slučajevima može doći do teške anemije, konvulzija, kome ili smrti.

Građani Bora žive kraće i u većem su riziku da obole od kancera
Prema publikaciji „Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji“ koju je 2020. godine objavio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ , u kojoj se nalazi i „Pilot studija – primer Grada Bora“, kod muškaraca i žena u Boru, kako navode, postoji znatno veći rizik od obolevanja i smrti od svih malignih tumora, osim raka kože, a da je životni vek kraći za 10 godina.

Takođe je primećen i veći rizik od smrtnosti zbog bolesti cirkularnog sistema, respiratornih, digestivnih i urogenitalnih bolesti, kao i veći rizik i za urođene deformacije, malformacije i hromozomske aberacije. Razlog tih većih rizika od obolevanja i smrtnosti je zagađenje.

Podsetimo, Rudarsko-topioničarski kompleks u ovom gradu je od 2018. godine u većinskom vlasništvu kineske kompanije „Ziđin„. Ova kompanija je septembra prošle godine saopštila da je zahvaljujući filterima za odsumporavanje u Boru rešen „vekovni problem zagađenja„.

Poslata su pitanja nadležnim institucijama kao i kompaniji Ziđin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati