Srbija

[ Izvor: N1 ]

24. 08. 2024. 20:17 9

Jezero presušilo, Majdanpek bez vode, za turiste - mrtva riba

Veliki Zaton ostao je gotovo potpuno bez vode. Aktivisti kažu da je do toga dovelo rušenje venca na planini Starici, kao i nebrigom lokalne vlasti za čišćenje jezera. Višegodišnja je borba u ovom delu Srbije - kako za opstanak ljudi, tako i ekosistema.

Na sajtu piše - prelepog je izgleda i poseduje veliki potencijal za razvoj turizma, ajde da vidimo kako taj potencijal u stvarnosti izgleda, piše N1.

I krenulo se put Majdanpeka, na prilazu impozantna jama i mašine koje upućuju da ste stigli u grad - rudnik. Par kilometara kroz grad ka Rajkovoj pećini, još jedno prostranstvo praznine.

A sve je u ekosistemu povezano. Odozgo vreba Starica, otpor rušenju njenog stenskog masiva pružali su aktivisti mesecima, dok jednog dana bez upozorenja nije detonirana.

- Vode nema zato što je otfikarena Starica. Inženjer Periša Živković je govorio da venac Starice čini hidrogeološki kolektor ovog dela kompletno, i kada otfikarite jedan venac, a ne dva - sve to poremetite i te puteve i vode - rekao je aktivista Mladen Vladić.

Svoje vodeno stanište izgubila je bela riba, kao i som i smuđ, priča pecaroš Mario koji sebe više voli da naziva ljubiteljem vode.

- Pa ne znam, ovo je katastrofa. U pitanju je ovde je ljudski faktor, znači neminovno je da je ljudski faktor. Ljudi su ovo nekada lepo napravili. Ima dve reke koje se ulivaju odavde, odavde se ulivala voda. Toranj služi za regulaciju vode i nikad u jezeru nije moglo da nema vode - objašnjava Mario Brankovan, pecaroš.

A zbog toga što je nema, krive nemarnu lokalnu vlast, najviše predsednika opštine koji je na toj funkciji više mandata.

- Vidite koliko je to mulja, to je sve mulj, koje je Evropska unija platila da se očisti. Gde mislite da su nestale te pare? Pa, kupljeni su razni stanovi po Beogradu.

Oni koji su samo građani i koji su ostali da žive u Majdanpeku, ovih dana su često bez vode.

- Vode nema. Evo, kao što vidite, to je to, samo se čuje šuštanje. I kada dođe popodne voda, pa dođe nekad 6 pola 7, sve zavisi kada se napuni ta akumulacija na Pustinjcu - rekla je Dragana Mazibrada iz Majdanpeka.

A pitaju se i kada dođe koliko je ta voda ispravna za korišćenje.

Vratimo se na početak istraživanja, ima li u okolini Majdanpeka štogod zabavno za oko turiste?

- Možda nam je baš to šansa, turisti vole da vide nešto novo - rekao je jedan građanin Majdanpeka.

Da dođu i vide neviđenu ponudu - mrtve ribe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati