Srbija

[ Izvor: Mediji ]

20. 08. 2024. 18:27 1

Potvrđeno: U vodi za piće u Novom Sadu ima nematoda

Institut za javno zdravlje Vojvodine utvrdio je prisustvo nematoda u vodi za piće poreklom iz JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad. Poručuju da oni nemaju direktan uticaj na zdravlje, te da nema razloga za paniku među potrošačima.

Institut je prisustvo nematoda utvrdio u kontrolisanom uzorku vode za piće uzetom 20.08.2024. godine iz rezervoara fabrike vode JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad. Biološka analiza vode za piće izvršena je nakon prethodno utvrđene sumnje, saopšteno je na sajtu Instituta.

Na osnovu utvrđenog prisustva nematoda u vodi za piće poreklom iz JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad, uz dosadašnje rezultate očuvane mikrobiološke, virusološke, fizičke i hemijske ispravnosti vode za piće, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine procenjuju da ne postoji razlog za paniku među potrošačima i da se svi rezultati analiza u najoptimalnijem roku dostavljaju svim nadležnim institucijama.

- Do sada nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti u Gradu Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine će u cilju obezbeđenja visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi sprovoditi pojačan epidemiološki nadzor - dodaje se u saopštenju.

Objašnjavaju da se nematode u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema koji mogu nastati od izvorišta do rezervoara.

- One nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo u većem broju, što u ovom uzorku nije slučaj, može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće - napominju.

O rezultatima analize obavešteni su proizvođač, sve nadležne institucije, a preporučeno je i sprovođenje tehničko-tehnoloških mera, a dodatne mikrobiološke i fizićko-hemijske analize su u toku. Kompletni rezultati biće objavljeni u najoptimalnijem roku, navode.

Najavljuju dalje redovne kontrole vode za piće iz mreže novosadskog vodovoda na 18 mernih mesta duž cele distributivne mreže JKP "Vodovod i kanalizacije".

Poslednji završeni rezultati kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće iz rezervoara JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad i njihove distributivne mreže, za 18.08.2024. godine, ukazuju na mikrobiološku ispravnost. 

Podsetimo, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je u ponedeljak ostavku direktora novosadskog Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Vodovod i kanalizacija Uroša Lončara i hitnu sednicu Skupštine grada zbog pronađenih valjkastih crva "nematoda" u vodi za piće, za koje su naveli da su štetni po zdravlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati