Srbija

S.M.

25. 07. 2024. 13:16 2

Grad zamenili selom i nemaju nameru da se vraćaju

- Pre dve godine, kada su deca završila srednje škole, rešili smo da se preselimo. Stanko je već malo ranije kupio koze i češće je bio u selu, a onda sam mu se i ja pridružila - kaže Ivana Stanković (48) iz Prokuplјa koja se sa suprugom Slobodanom (48) preselila u Zdravinje.

Sada svakoga dana putuju do posla u Prokuplju, u jednom pravcu dvadesetak kilometara, ali kažu da im nije teško, jer su konačno našli mir. Svakog jutra Slobodan ustane u pet časova, namiri životinje koje imaju, popiju kafu, spreme se i idu na posao. Nakon toga se vrate u svoj mali raj.

- Sem dece, za grad nas ništa ne veže, a njima je vreme da se osamostale - dodaje naša sagovornica, kojoj život na selu nije bio poznat i još uvek uči.

To najbolje pokazuje njena bašta, u kojoj se povrće nikakvim hemikalijama ne prska, već je preko fejsbuka saznala kako može da ima proizvodnju, a da se ničim ne tretira.

- Prvo se stavlja seno, pa stajsko đubrivo, pa opet seno i na kraju posedi se biljka. Manje je korova. Tokom godine dodajem kompast koji sami pravimo od organskih ostataka - objašnjava Ivana i dodaje da im nije važan kvantitet, već kvalitet.

A sve je krenulo kada su pre desetak godina kupili kuću u ovom selu, jer su želeli da negde idu vikendom. Počeli su da dolaze vikendom, sređivali, ali je onda Slobodan kupio kozu i krenuo da sve češće bude u selu. Od jedne koze, došli su do 15 trenutno računajući i jariće.

- Ništa ne prodajemo, nekako mi žao, mada ih je već mnogo - priča nam Slobodan.

On je zadužen za životinje, pa i za mužu koza. Uči da pravi sir i za sada mu dobro ide. Doduše, količina je tek dovoljna za njih i prijatelje koji ih posete, jer koze imaju jariće.

- Za mene je ovo savršen život. Imam selo, ali je daleko i godinama sam maštao da na ovaj način promenim život. Nemojte misliti da je život na selu dosadan, jer ima puno toga da se radi, a imamo i mlade komšije sa kojima se družimo. Stalno nam dolaze i prijatelji - objašnjava Slobodan.

I zaista su se super snašli u potpuno drugačijim uslovima života. Čak su po prvi put nalegli i kokošku, pa sada imaju i piliće koji slobodno šetaju po dvorištu. Tu su psi i mačke i sve je prirodno, nenametljivo, sasvim opušteno. Česti gosti su im prijatelji sinova, koji rado dolaze u njihov dom.

U Prokuplju je sve više onih koji maštaju, ili čine korake da se vrate u neko od obližnjih sela. Stankovići imaju sreću da im je asfalt skoro do kuće, pa je i zimi lakše da se živi u ovakvoj sredini. Za neke druge to je najveća prepreka. Dakle, sigurno bi se još mnogi vratili, ili nastanili u skoro napuštena sela oko Prokuplja, ali treba barem da se obezbede putevi kojima će ti isti ljudi lakše dolaziti do grada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati