Srbija

D. Ljutić

21. 02. 2024. 06:53 33

DOGORELO JE Vreme da se Radoičić hapsi?

Na adresu vlasti u Beogradu neprestano stižu zahtevi za hapšenjem Milana Radoičića. Od generalnog sekretara NATO-a preko ministra odbrane Nemačke. Poslednji u nizu zahteva stigao je od senatorke Džin Šahin. Da je razgovarao sa njom, ali i drugim američkim senatorima, potvrdio je Aleksandar Vučić u objavi na Instagramu. Međutim, nije pomenuo da je "heroj iz Banjske" bio najvažnija tema razgovora. Ta tema nije upotrebljiva za domaću javnost.  Osim toga, Radoičićevo izručenje bilo bi eksplicitno priznanje nezavisnosti Kosova i najdirektnije kršenje srpskog Ustava. Ali, ova vlast krši Ustav kad god se oseti ugroženom.

Aleksandar Vučić će braniti i čuvati Milana Radoičića od izručenja Kosovu i Metohiji po Interpolovoj poternici, sve dotle dok njegova vlast na bilo koji način ne bude ugrožena, tvrde upućeni u događaje oko Banjske. Ne isključuje se mogućnost da zbog stezanja obruča i međunarodnih pritisaka, Radoičić, ipak, bude uhapšen u Srbiji.

Američka senatorka Džin Šahin pozvala je u Minhenu na hapšenje Milana Radoičića zbog dešavanja u Banjskoj 24. septembra prošle godine. Vučić je na Instagramu poručio da je razgovarao sa Šahin, no nije pomenuo da je tema razgovora bila - Milan Radoičić.

- On (Milan Radoičić) je priznao saučesništvo u onome što se dogodilo 24. septembra i ubistvima. Zbog toga bi sada trebalo da odgovara. Srbija i Kosovo treba da sarađuju povodom toga -  kazala je nakon susreta sa Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

I nije ona jedina. I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kada je dolazio u Beograd, insistirao je na tome da Srbija sprovede adekvatnu istragu o Banjskoj. Nije se ni tu stalo sa pritiscima. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je nedavno bio je u zvaničnoj poseti Srbiji, a tom prilikom susreo se sa predsednikom Vučićem sa kojim je održao kratak i, kao i uvek, sadržajan razgovor. Dve ključne poruke sa kojima je ministar izašao pred javnost jesu da se događaji od 24. septembra u Banjskoj moraju istražiti, ali i da se buduće preporke ODIHR-a vezane za izbore moraju usvojiti.

Za vlast u Beogradu potencijalno može da bude problem ukoliko Srbija ne bude dovoljno dobro vodila tu istragu i ukoliko ne bude aktivno komunicirala, budući da postoje takve preporuke od strane Evropske unije. Međutim, očigledno je da postupak u Beogradu pre svega ima cilj da negira ili dokaže to da srpske institucije nisu bile uključene u taj incident, a da zapravo i nema želju ili nameru da istraži sve detalje ili da zaista ozbiljno krivično goni Radoičića. Srbija je, zapravo, zaštitila Radoičića time što je protiv njega pokrenula postupke.

Osim toga, Srbija ne priznaje kosovsko pravosuđe, bez obzira što su UNMIK i Interpol uključeni u ovaj slučaj. Zato je nelogično da izručenje traži jedan subjekt kao UNMIK, a da se onda postupak vodi pred kosovskim pravosudnim organima sa čijim radom UNMIK nema veze. U takvim okolnostima ne postoji elementarna pravna sigurnost. UNMIK traži izručenje nekog lica iako ni na koji način ne može da garantuje njegova procesna prava. Za sada to Srbiji pomaže u izbegavanju izručenja.

Srbija nije u obavezi da uhapsi i izruči Milana Radoičića jer je Interpolova poternica obaveštenje zemljama članicama te međunarodne policijske organizacije da za osobom traga druga zemlja. Interpolova poternica bi prvenstveno mogla da onemogući Radoičiću putovanje van Srbije, pre svega u zemlje koje imaju dobre bilateralne odnose sa Kosovom, budući da one mogu da postupe po poternici i da ga uhapse. Koliko je on bezbedan u Srbiji, zavisi pre svega od Aleksandra Vučića i njegove procene, koliko mu zla može doneti ovo "domaćinstvo".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati