Srbija

D. Ljutić

17. 02. 2024. 08:02 24

Dok Srbi na Kosovu pate zbog dinara, Srpsku listu PRIŠTINA PLAĆA 1.800 evra

Poslednji put su se poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova pojavili 8. februara, na nekoliko minuta, tek da budu viđeni. Za ovo "taktičko delovanje", koje su inače ranije nazvali bojkot kosovskih institucija, svaki mesec primaju poslaničku platu od oko 1.800 evra. Većina ovih poslanika, pored mandata u Skupštini Kosova, ima i pozicije u institucijama Srbije, a samim tim i dupla primanja. Srpska lista (ne)deluje kroz svoja saopštenja za medije gde redovno upozorava na težak položaj Srba, "antisrpsku" politiku Vlade Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem i "etničko čišćenje". Patriotski i licemerno. Od nečeg mora da se živi.

Jedno od najšire rasprostranjenih patriotskih osećanja je osećanje nacionalnog ponosa. Njegov paradoks se sastoji u tome što se čovek ispunjen tim osećanjem ne ponosi svojim zaslugama ili zaslugama svojih najbližih, već zaslugama svojih sunarodnika, slavnih ličnosti iz prošlosti ili savremenosti. Ovo se naročito odnosi na srpski živalj na Kosovu, gde knez Lazar i Miloš Obilić nisu samo ličnosti iz istorije.

Na severu Kosova koji čine četiri opštine naseljene dominantno Srbima nastao je svojevremeno sukob sa prištinskim vlastima i Srbi su napustili sve kosovske institucije, uključujući parlament u kome je sedela Srpska lista (SL) i njenih 10 poslanika koji su pod Vučićevom kontrolom

Tek što su srpski poslanici slavodobitno napustili parlament, Aleksandar Vučić se dosetio i posle desetak dana opozvao njihov izlazak iz parlamenta, u strahu da će na raspisanim izborima u parlament ući drugi ljudi iz drugih stranaka koji nisu njegovi i da će tako izgubiti kontrolu nad Severom. Brže bolje je poslao nove poslanike iz SL da se vrate u parlament i na brzinu polože zakletvu da će poštovati teritorijalni integritet Kosova (između ostalog).

I tako se po naređenju iz Beograda, deset srpskih poslanika na nekoliko minuta pojavi na sednici Skupštine Kosova, kako im mandati ne bi bili oduzeti zbog neučestvovanja, a onda ustanu i odu. I nema ih narednih šest meseci.

Poslednji put su se u Skupštini pojavili 8. februara, na nekoliko minuta, tek da budu viđeni. Za ovo "taktičko delovanje", koje su inače ranije nazvali bojkot kosovskih institucija, svaki mesec primaju poslaničku platu od oko 1.800 evra. Većina ovih poslanika, pored mandata u Skupštini Kosova, ima i pozicije u institucijama Srbije, a samim tim i dupla primanja. Srpska lista (ne)deluje kroz svoja saopštenja za medije gde redovno upozorava na težak položaj Srba, "antisrpsku" politiku Vlade Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem i "etničko čišćenje". Patriotski i licemerno.

Vučić sada ne može jednim potezom da poništi propast svoje politike na Kosovu, ali i samog srpskog društva, koje je čitavu deceniju uveravao da mu nikada u istoriji nije bilo bolje. Zato je sada stani - pani. Ne tako davno u prvim redovima u Kosovskoj Mitrovici (sever), stajali su funkcioneri SNS zdušno aplaudirajući, a pozadi narod sa po nekom zastavom koji ćuti i trpi, jer sve zna i nije mu potreban još jedan Vučićev "istorijski“ govor.

Po nalogu Aljbina Kurtija, na administrativnom prelazu Jarinje nedavno je zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova i Metohije čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Srbije.

Pripadnici Srpske liste ne moraju da brinu. Deo njihovog ličnog budžeta dobrano puni zvanična Priština, koju oni iz patzriotskih razloga ne priznaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati