Srbija

[ Izvor: RTS ]

10. 01. 2024. 15:11 1

Spasavanje životinja sa Krčedinske ade se nastavlja

Evakuacija krava i konja koji su, usled visokog vodostaja Dunava, zarobljeni na Krčedinskoj adi, nastavlja se i danas. Marko Marinković iz JP "Vojvodinašume" izjavio je Radio-televiziji Srbije da se spasilačka misija nastavlja sve dok i poslednje grlo ne bude bezbedno.

Tokom evakuacije životinja se Krčedinske ade u utorak je prebačeno 60 grla krava. Marinković je kazao da nije jednostavno prebaciti izgladnele konje i krave u lošem zdravstvenom stanju.

- To je živa stvar. Pružili smo logističku podršku lokalnim stočarima. Obezbedili smo ljude i skelu da pomognu. Nadamo se da će taj posao u dobroj meri biti završen danas. Ako ne bude završen, nastavljamo i sutra - naglasio je Marinković.

Prema njegovim rečima, operativni problemi se dešavaju u hodu, ali su te prepreke zasad uspevali da prevaziđu kako bi posao bio završen.

- Poludivlji konji su veći izazov, dok su krave malo pitomije. Nastavićemo da radimo, dok i poslednje grlo ne bude na bezbednom - poručio je Marinković i dodao da je oko 10 njihovih ljudi trenutno na terenu.

Marinković je rekao da prebacivanje jedne ture stoke traje oko sat vremena, a lokalni stočari znaju kako da svoja krda nateraju na skelu.

- Na skelu, koja ima ogradu, može da stane oko 30 do 40 grla. Velike je nosivosti, nisu problem tone, ali je gabaritno kada je živa stvar na skeli. Kao šumari mogli smo da stavimo na raspolaganje mehanizaciju i ljudstvo, a tako i nastavljamo - kazao je Marinković.

Napomenuo je da se ne zna koliko je grla zarobljeno na Krčedinskoj adi, što ne znaju ni lokalni stočari, ali da će se taj broj utvrditi nakon akcije spasavanja.

- Procene su da ima 150 do 200 grla. To su preliminarne brojke. Mogli smo ranije da odreagujemo, jer Dunav nije nadošao preko noći. Na raspolaganju smo stočarima da nam se jave kad god imaju problem - zaključio je Marinković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati