Srbija

S. M.

03. 11. 2023. 18:12 2

Živimo u zemlji u kojoj su radnici robovi!

Ispred niške fabrike Kompanije "Jura" okupili su se ovog petka predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije, kako bi ukazali na užasan položaj u kojem su radnici, posebno u većini stranih kompanija. Predsednik ovog sindikata Zoran Marković je kazao da je najveći problem to što se ne sprovodi zakon i radnici su prepušteni samovolji poslodavca.

- Nemamo države, ne poštuje se zakon, nema načina da se zaštite prava radnika koja su nikad gora. Najveći problem je što strani investitori ne ulaze u udruženje poslodavaca, jer je njima mnogo lakše da dođu do predsednika države, potrebnih ministarstva, lokalne samouprave, jer ih država dovela. Sve dogovaraju sa aktuelnom vlašću ili političkim partijama u tim mestima gde su i dobili prostor i subvencije - objašnjava on trenutan položaj radnika.

Dodaje da je najveći problem uvođenje stavke u zakonu koji je donet 2014. godine, a to je fleksibilno zapošljavanje, ali i fleksibilno otpuštanje.

- Vi popreko da pogledate posldavca, on može da vam da otkaz - naglasio je Marković.

Kao primer da je mnogo teško izboriti se za prava radnika, posebno ako nisu sindikalno organizovani, jeste i Predrag Stojanović, sindikalista iz leskovačke "Jure" koji je dobio otkaz i čak krivičnu prijavu jer je svoj otkaz izneo u javnost.

Ipak, Stojanović je na sudu dokazao ispravnost, ali je mnogo vremena prošlo.

- Radi se i po sedam dana u nedelji, a to naš zakon ne dozvoljava. Inspekcija je nemoćna, institucije neće da rade svoj posao, jer je ovo država robova - kazao je nakon svega kroz šta je prošao Stojanović.

Podsetio je da je Leskovac u poslednjih deset godina izgubio 20.000 stanovnika.

- Radnik nema prostora da, na primer, primi platu za ovaj mesec i da naredni ne prima, jer plata ode samo za račune. Znači, prisiljen je da radi da bi preživeo, zato je otpor radnika vrlo slab - zaključuje Stojanović.

Sindikalno organizovanje je samo prvi korak, ali radnici sami, svi zajedno, jedino mogu da ustanu protiv ovog položaja. Bez toga, sve se svodi na priče između sebe kada premoreni izađu sa smene i krenu kući.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati