Srbija

[ Izvor: Glas Podrinja ]

25. 05. 2023. 08:14 1

Tri škole u ovom gradu su zabranile mobilne telefone

Osnovna škola "Laza K. Lazarević", od ponedeljka, 22. maja, zabranila je korišćenje mobilnih telefona u objektu i dvorištu te obrazovne ustanove u Šapcu. Ista odluka doneta je i u "Vukovoj" i "Jevremovoj" školi, dok je u još jednoj šabačkoj školi postupak za njeno sprovođenje u toku. To je učinjeno na osnovu dopisa resornog ministarstva od 3. februara u kome stoji da svaka škola može internim aktom da uredi njihovu upotrebu.

Pre tri godine u OŠ "Laza K. Lazarević" je zabranila korišćenje telefona tokom nastave, a ova mera odnosi se na sve vreme boravka na časovima i van njih. Isto važi i za nastavnike, koji telefone za vreme trajanja nastave mogu koristiti samo u svrhu upisivanja u elektronski dnevnik. Ovu odluku su podržali Nastavničko veće, Savet roditelja, Školski odbor, Učenički parlament i Tim za zaštitu od nasilja, piše Glas Podrinja.

- Sve procedure smo sproveli do 19. maja, kada je doneta odluka, interni akt škole i roditelji i učenici obavešteni su da od 22. maja stupa na snagu. Treći je dan kako to funkcioniše i svi su prezadovoljni. Zanimljivo je da je 93,4 posto roditelja učenika od prvog do osmog razreda na Savetu podržalo odluku na osnovu anonimnog upitnika. Bilo je pitanja zašto se ne uvodi zabrana korišćenja - objasnio je Milan Blagojević direktor ove škole.

On je ukazao na to da škola ne može i ne sme da zabrani nošenje telefona koje određeni broj učenika sigurno ima u svojim rančevima i jaknama, jer je to način da se jave svojim roditeljima kad izađu iz školskog dvorišta.
- Kada su u školi oni ne mogu da uključuju telefone, niti ih držati u rukama. Napominjemo da se deca iz škole mogu javiti roditeljima sa nekoliko lokacija, koristeći školski telefon dostupan ka svim mrežama, kod pedagoga, psihologa, u sekretarijatu. Ti brojevi su dostupni i ukoliko roditelji žele da stupe u kontakt sa svojom decom - govori Blagojević.

U cilju povećanja bezbednosti, od ponedeljka je uvedena elektronska brava, te nema više potrebe za dežurnim učenicima. Preko video interfona kontrolišu se ulasci u školu i komunicira sa posetiocima.

Internim aktom propisane su mere u slučaju nepoštovanja odluke.
- Ukoliko kod učenika uoči telefon u rukama, bilo ko od zaposlenih - nastavnik, učitelj, direktor, PP služba, tog momenta se telefon oduzima uz revers, predaje se roditeljima revers i roditelj je obavezan da sutradan dođe i preuzme telefon. To je prva opomena. Ako se ponovi ista situacija kod istog učenika, sledi pedagoško-instruktivni rad s njim, sa pedagogom i psihologom i dalje smanjenje ocene iz vladanja ako se to bude učestalo ponavljalo - zaključuje Blagojević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati