Srbija

Direktno.rs

06. 02. 2023. 20:31 2

Grujić: Novi Sad podiže spomenik bez saglasnosti Ministarstva kulture!

"U Novom Sadu grad diže Spomenik nevinim žrtvama 1944/45 godine bez neophodne saglasnosti Ministarstva kulture", izjavila je dr Danijela Grujić, narodna poslanika iz Stranke slobode i pravde.

Izjavu Danijele Grujić prenosimo u celosti:

"Naime, pored velikog negodovanja građana i opozicionih stranaka, gradska vlast do dana današnjeg nije odustala ili preispitala Odluku o podizanju ovog spomenika na temelju osporavanog spiska Komisije za tajne grobnice, da bi se sada pokazala protivzakonitost postupanja u ishodu moje poslaničke inicijative prema Ministarstvu kulture sa poslaničkim pitanjem koje sam kao narodna poslanica uputila ispred Stranke slobode i pravde i poslaničke grupe "Ujedinjeni".

Da li će Ministarstvo kulture uzeti u zaštitu antifašističku tradiciju obustavljanjem podizanja Spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine u Novom Sadu i preispitivanjem sporne dokumentacije okaljane imenima fašističkih zlikovaca koju je priložio predlagač Savez vojvođanskih Mađara 2018. godine Skupštini grada?

S obzirom da sam u odgovoru Ministarstva kulture obaveštena da Skupština grada Novog Sada uopšte nije ni dostavila zahtev za pribavljanje saglasnosti za podizanje ovog spomenika nadležnoj komisiji Ministarstva kulture, zahtevam od novosadske vlasti da poštuje zakon i podnese zahtev. Takođe, zahtevam da se pod hitno obustave svi radovi na postavljanju spomenika za koji ne postoji saglasnost Ministarstva kulture.

U nameri da podstaknem rešavanje nastalog problema oko ovog kulturno-istorijski i društveno značajnog spomen obeležja, molim da predlagač i Skupština grada Novog Sada razmotre i uvaže dobronamerni predlog da se sačini spisak nevinih žrtava u Novom Sadu 1944/45. godine samo u svrhu podizanja ovog spomenika", zaključila je narodna poslanica dr Danijela Grujić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati