Srbija

[ Izvor: Mediji ]

05. 02. 2023. 08:52 3

Počeli su ledeni dani: Biće i 20°C ispod nule

Subota je Srbiji donela jače zahlađenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, snegom i olujnim severozapadnim vetrom, uz snežnu mećavu i vejavicu, a danas će na severu i u Beogradu biti suvo i veoma hladno, uz ledeni dan, a pre podne biće i vedro.

U ostalim predelima Srbije očekuje se oblačno sa snegom, uz veoma jak severni i severozapadni vetar, pa se očekuju snežna vejavica i mećava, naročito u brdsko-planinskim predelima.

Tokom dana intenzitet snega će slabiti, a do večeri u većini predela i prestati.

Zbog snega i olujnog vetra, na putevima se preporučuje ogroman oprez, jer bi mogli biti pod snegom i ledom, uz vejavicu, mećavu i snežne nanose, naročito u planinskim predelima, gde može doći i do prekida u saobraćaju.

Na put ne treba kretati bez zimske opreme, ćebadi, zaliha hrane i vode koji bi mogli biti od pomoći, ako dođe do toga da vozila budu zavejana ili da ne mogu dalje da se kreću zbog neprohodnosti.

Nakon jutarnje temperature od -6 do -2, u Beogradu -4, a na planinama i niže od -10, maksimalna temperatura biće od -4 na jugu do 0 na severu Srbije, u Negotinskoj Krajini do 1 stepen.

Sledeće sedmice Srbija će biti pod uticajem veoma snažnog anticklona i veoma visokog vazdušnog pritiska, pa će vreme biti stabilno i suvo. Zbog prodora veoma hladne vazdušne mase sa severa, narednih dana biće i vrlo hladno.

U ponedeljak će u većini predela biti suvo, samo još tokom jutra na jugu i na planinama sa slabim snegom. Dobra vest je da će severozaapdni vetar biti u slabljenju. Jutarnja temperatura biće od -10 do -5°C, u Beogradu -6, a na planinama i do -15, dok će maksimalna dnevna biti od -4 na jugu do 2°C na severu Srbije, u Beogradu do 0. Dakle, u većini predela očekuje se ledeni dan, što znači da maksimalna tempetatura neće preći 0 stepeni.

Od utorka do petka u Srbiji će biti pretežno sunčano i hladno, u toku jutra uz umeren i jak, ponegde i veoma jak mraz, a biće uslova i za maglu.

Minimalna jutarnja temperatura kretaće se od -12 do -5°C, u Beogradu do -6°C. Lokalno se u delovima južne Srbije očekuje i do -15°C, a u sredu na Pešteru i na višim planinama i od -20 do -18°C.

Maksimalna temperatura tokom dana u utorak i u sredu biće od -2 do 2°C, u Beogradu oko 0°C, što znači da se i u utorak i u sredu u mnogim predelima očekuje ledeni dan.

U četvrtak će biti malo toplije, a u petak i tokom vikenda očekuje se još malo toplije, uz maksimalne temperature od 4 do 8°C, u Beogradu do 6-7°C, a oslabiće i jutarnji mrazovi.

Prema trenutnim prognozama, nakon 10. februara očekuje se nešto toplije vreme, a slabljenje anticklona usloviće i prodor vlažnih vazdušnih masa sa kišom sa zapada i sa Atlantika. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 1 do 5°C, one će narednih dana biti ispod proseka, naročito u jutarnjim časovima, dok će se na prosečne vrednosti vratiti tek od četvrtka i petka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati