Srbija

[ Izvor: Danas ]

26. 01. 2023. 20:50 7

Protest u Ziđinu: Radnici postavili barikade

Deo radnika Ziđina, nekadašnjeg RTB-a Bor, u Boru i Majdanpeku stoje na barikadama ne dozvoljavajući izlazak i ulazak teških vozila sa koncentratom i rudarskom opremom. Oni protestuju tražeći povećanje plata u skladu sa rastom inflacije. Poslodavac je ponudio 10 odsto povećanja, dok radnici traže 14,3 koliko iznosi zvanična inflacija.

Radnici Ziđina prethodno su najavili radikalizaciju protesta, jer sastanak u Ministarstvu rudarstva minulih dana nije dao rezultate i dogovor između kineske kompanije i radnika rudnika nije postignut.

Kako su sindikalisti kazali, radnici su se podelili i otišli na dogovorene lokacije. Ispred kapije okupljeni su radnici i predstavnici sindikalne organizacine Topionica Bor. Traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora, i od tog zahteva neće odustati.

Radnici su odlučili da protest nastave na četiri kapije rudnika. Kako su kazali, tamo će ostati osam sati.

Prema rečima predsednika Sindikata Topionica Žarka Radulovića, plan protesta je okupljanje na topioničarskoj kapiji, potom da se ljudi podele po grupama. Takođe, kako su naveli, namera im je da se protest nastavi na kapiji Ziđina.

- Zahtevi sindikata i radnika su da se momentalno povuče Pravilnik o radu koji je poslodavac doneo 15. decembra. To je uslov za nastavak pregovora. Dobili smo obaveštenje da poslodavac ne želi da povuče ovaj pravilnik, pa smo bili primorani da protestujemo do ispunjenja našeg zahteva - rekao je Radulović za Danas.

Jedan od radnika kaze da nije tačno da je prosek plata 110.000 dinara, pošto mladi imaju od 60.000 do 70.000.

- Pitamo se ko ima toliko veliku platu? Možda oni iz HR? Kolika je plata u direkciji? Da li je 400.000 ili 500.000? To nije fer. Naše radnike guraju gde ima cijanida i arsena, a njihovi radnici pobegli odatle posle nekoliko dana - kaže Dragan Elek.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati