Srbija

S. M.

27. 12. 2022. 15:18 3

Vodi se ISTRAGA protiv nje, a izabrana za direktorku

 Iako je juna meseca podneta anonimna krivična prijava protiv Ljiljane Krasić koja je ranije određeni period bila direktor Narodnog muzeja Toplice i provera je u toku, ona je od juče imenovana za direktora ove ustanove. Nejasno je kako je uopšte mogla da se prijavi na konkurs za izbor direktora Narodnog muzeja Toplice koji je objavljen krajem novembra ove godine, a posebno kako je Upravni odbor ustanove odlučio da nju predloži i na kraju da je Skupština grada Prokuplja, koja je osnivač muzeja, postavi na ovu funkciju.  

U konkursu za direktora muzeja, koji je objavljen i na zvaničnom sajtu ove ustanove se između ostalog u uslovima navodi da "se protiv kandidata ne vodi istraga i da protiv njega nije podignuta optužnica za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti,  kao i  da nije osuđivan za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavlјanje funkcije direktora, državlјanstvo Republike Srbije, opšta zdravstvena sposobnost" i to je po mnogima sporno, jer je Krasić po anonimnoj krivičnoj prijavi osumnjičena za falsifikovanje potpisa v.d. direktora Dragana Popovića i u toku je postupak izvođenja dokaznih radnji, pred Osnovnim tužilaštvom u Prokuplju. 

Nama je u više navrata u ovom Tužilaštvu rečeno da istraga još traje, da postoji krivično delo, ali se ispituje ko ga je počinio. Prema poslednjim informacijama, urađeno je i grafoskopsko veštačenje spornih potpisa i prikupljanje izjava. Iako je čudno što istraga traje skoro sedam meseci, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju nam je rečeno da su Policijsku upravu više puta obaveštavali da postupaju po zahtevu, ali tek nakon što sui m zapretili nadležnim ministartsvom, policajci su krenuli da rade. - PU Prokuplјu nakon dve urgencije za postupanje i nakon obaveštenja načelnika ove uprave, da će ukoliko policija ne postupi po zahtevu za prikuplјanje potrebnih obaveštenja u roku od 8 dana o tome biti obavešten nadležni Ministar, Vlade RS i nadležno telo Narodne skupštine (odredba član 44 stav 2 i 3 ZKP), delimično postupala po našem zahtevu za prikuplјanje potrebnih obaveštenja od 26. 07. 2022. godine - navodi se u zvaničnom odgovoru koji nam je stigao iz prokupačkog Tužilaštva.  

Zbog čega je PU Prokuplje izbegavala da radi svoj posao, nismo saznali, ali obavešteni izvori tvrde da je u pitanju baš izbor Krasićke za direktora, koji ne bi mogao da se sprovede da je istraga završena.  Sve je počelo kada su se pojavila dokumenta, odnosno ostavka v.d. direktora Dragana Popovića za koju je on obavestio nadležne organe da je nije napisao, niti potpisao. Zapravo, kako je tada tvrdio Popović, on je za tu svoju ostavku saznao desetak minuta pre skupštinske sednice na kojoj je trebalo da se o njoj raspravlja. Tada je reagovao i nastao je opšti haos, a tačka je povučena sa dnevnog reda zasedanja. Popović je i postavljen za v.d. direktora zato što je Ljiljana Krasić trebalo da se uposli za stalno u Muzeju, što joj je Popović i omogućio potpisivanjem rešenja dan nakon imenovanja za v.d. direktora. Prethodno je Krasić vodila ustanovu sedam meseci. Dala je ostavku dobila rešenje za stalno. Zatim je prošao jedan period, tačnije dva i po meseca i pojavila je Popovićeva ostavka. Mi smo pisali o ovome i tada nam je Krasić rekla, s obzirom da se pojavila sumnja i anonimna prijava protiv nje, da ona nije učestvovala u tome i da nije potpisala umesto Popovića njegovu ostavku i slučaj je prosleđen istražnim organima.  

Inače, Krasić je ranije bila direktor Kulturno-obrazovnog centra Toplice, zatim i direktor Muzeja. Prvo je obavljala funkciju v.d. direktora od 6. 10. 2020. do 9. 9. 2021, nakon čega je putem javnog konkursa 10. 9. 2021. imenovana za direktora na mandatni period od 4 godine. Tu funkciju je obavljala sve do 22. 3. 2022. U Muzeju je zasnovala radni odnos na neodređeno vreme na mestu rukovodioca finansijsko-računovodstvenih poslova 23. 3. 2022. I to rešenje je potpisao Popović. 

Sada je izabrana za direktora. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati