Srbija

Direktno.rs

15. 12. 2022. 11:43 0

Tražimo smenu direktorke Zoo vrta Palić i vanredni nadzor

GO Pokreta za preokret Subotica zbog užasavajućih scena u Zoološkom vrtu Palić traži smenu direktorke Sonje Mandić i hitan nadzor nad poslovanjem i čuvanjem životinja u toj ustanovi. Činjenica da opasna zmija, mrežasti piton, može da izađe iz terarijuma i da pojede ženku majmuna u istom zoološkom vrtu pokazuje da ne postoji bezbednost životinja, ali i posetioca, kojih na godišnjem nivou ima 150.000 i to najviše dece - piše u saopšenju GO Pokreta za preokret Subotica, koje prenosimo u celosti.

"Smrt ženke persijskog leoparda, koju je usmrtio njen mužjak dokazuje da u stručnom radu u ovoj ustanovi postoje mnogobrojni propusti. Samo pre godinu dana srpska javnost bila je obaveštena o smrti četiri novorođena lava u ovom zoo vrtu, zbog čega je smenjen prethodni direktor. Opravdanja koje je navela direktorka - da je piton uspeo da "razmrda" bravicu na terarijumu su neozbiljna. Ona su čak i tragikomična, jer je ovim opravdanjem piton dobio karakteristike provalnika, koji otvara brave.

Smatramo da nije dovoljna interna istraga u zoološkom vrtu, s obzirom na to da je u pitanju bezbednost kako životinja, tako i ljudi koji posećuju ovu ustanovu, a naročito dece. Očigledno je da u ovoj priči nema pune istine, pogotovo u tome kako se piton našao u otvorenom prostoru zoološkog vrta i kako je izabrao ženku majmuna za obrok, a o tome  šta bi se desilo da su u to vreme u poseti zoološkom vrtu bila deca i kakva je garancija da se takvi ili slučajevi neće ponoviti.

Zoološki vrt u Subotici mora voditi stručna i sposobna osoba, na šta ukazuje činjenica da je prethodni direktor Petar Savić smenjen samo pre godinu dana zbog toga što su po samom rođenju uginula četiri mlada lava. Nakon postaljanja na mesto direktorke, po obećanjima sadašnjog gradonačelnika Steve Bakića, "prvi zadatak nove v.d. direktorke trebalo je da odgovori na sva pitanja novinara o uginuću mladunaca lava u ZOO vrtu".

Novinari ni javnost nikada nisu dobili odgovore na ta pitanja, a u međuvremenu smo imali dva neoprostiva propusta novog rukovodstva. Sliku o rukovođenju ove ustanove upotpunjava činjenica da je njen direktor od 2013. godine bio i Luka Laban, kasnije gradonačelnik Subotice, poznat po pretnji "čupanja grkljana", koji prilikom izbora nije imao podršku SVM-a zbog "nestručnosti"", piše u saopštenju GO Pokreta za preokret Subotica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati