Srbija

Direktno.rs

03. 10. 2022. 07:22 13

Cela "Jura" na minimalcu, u "Aptivu" na 10 odsto iznad

Celokupna fabrika "Jura" u Leskovcu je na minimalcu, a prosečna plata u "Aptivu" je tek 10 odsto iznad toga, piše u prvom broju Sindikalnog biltena Samostalnog sindikata metalaca "Aptiv Leskovac".

Na ovu činjenicu sindikalisti su ukazali nakon pregovora za povećanje minimalca u narednoj godini.

- Vlada je donela odluku da minimalac poveća samo za 14,3 procenta, što znači da će prosečna minimalna zarada biti 40.020 dinara, što je i dalje manje od mesečne potrošačke korpe. Za nas minimalac nije apstraktna brojka kao za druge "pregovarače" u Beogradu, već pitanje elementarnih uslova života - navodi se u biltenu koji je izašao 28. septembra.

Sindikalisti navode i to da je 19. septembra uprava fabrike "Aptiv" u Leskovcu podigla cene hrane u kantini, a da nije povećala naknadu za topli obrok.

- Tri parčeta hleba su bila 5 dinara, sada koštaju 10, bedni kroasan je sa 70 poskupeo na 80 dinara, a kuvano jelo sa 180 na 220 dinara. Radnici su s pravom nezadovoljni, jer ako Aptiv podiže cene u sopstvenoj kantini kako bi ispratio inflaciju na tržištu, to bi trebalo da isprate i naše plate, kao i sama naknada za topli obrok koji i dalje iznosi 150 dinara - piše u biltenu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati