Srbija

S. M.

28. 09. 2022. 12:16 15

"Čega se vlast plaši": Privatno obezbeđenje sprečilo poslanicu i radnike da uđu na sednicu (VIDEO)

Narodnoj poslanici i predsednici niškog odbora Stranke slobode i pravde Jeleni Milošević, kao i predstavnicima radnika Javno komunalnog preduzeća "Hammeum" privatno obezbeđenje koje je angažovao Grad Prokuplje, nije dozvolilo da prisustvuju sednici Skupštine grada Prokuplje na kojoj je doneta odluka da JKP "Hammeum" ide u likvidaciju. Tom prilikom je intervenisala i policija. Pre početka sednice pripadnici policije bili su raspoređeni oko zgrade i u samoj zgradi.

- Odlučuje se o sudbini 105 radnika, koji ostaju bez posla. Ovaj postupak je flagantno kršenje zakona, posebno od strane gradonačelnika koji je pozvao privatno obezbeđenje da mi se ne dozvoli da prisustvujem sednici. Ta nepoznata lica su me fizički sprečila da kao narodni poslanik uđem u salu - objašnjava burnih skoro dva sata ispred sale Skupštine grada Prokuplja Jelena Milošević.

Ona dodaje da je pozvala policiju, koja se nije odazvala, te da je otišla u Policijsku upravu Prokuplje, gde joj je službeno lice reklo da oni nisu nadležni da je zaštite. Na kraju, nakon sat vremena dva policijska službenika su došla da legitimišu radnike privatnog obezbeđenja.

- Čega se plaši vlast u Prokuplju, posebno gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović? Zašto se sakrivaju iza uniformisanih privatnih lica i zašto su upregli celu PU Prokuplje da ih štiti. Plaše se jedne žene od 50 kilograma i sedam radnika - pita se Milošević i dodaje da, ako nju policija ne štiti, šta da očekuju obični građani.

I dok su poslanica i radnici stajali ispred sale, raspravljalo se o likvidaciji JKP "Hammeum". U više navrata gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, objašnjavajući zašto mora likvidacija, naglasio je da su "zbog neradnika došli do toga, jer 105 zaposlenih zapravo nisu ništa doprinosili". Kao primer je naveo parking servis, u kojem je bilo osam radnika, a njihov prihod je bio šest miliona godišnje, dok je za plate odvajano preko deset miliona.

- Zbog 100 neradnika nosili smo godinu dana preduzeće na leđima. U ime građana Prokuplja ja dajem ovaj predlog o likvidaciji - rekao je, između ostalog, odbornicima u sali Skupštine grada Prokuplja.

On je posredno najavio da će se najverovatnije otvoriti još jedno preduzeće (!) od nekih delatnosti koje su ostale JKP "Hammeum" koje ide u likvidaciju.

Nakon njegovog obrazloženja, odbornici SNS i SPS, kao i ostalih koalicionih partnera SNS u lokalnoj skupštini, podržali su njegov predlog. Protiv su bila samo tri odbornika stranke Zavetnici, koji su ukazivali da je besmisleno davati profitabilne delatnosti privatniku.

Nakon odluke, Jelena Milošević je najavila da će se nastaviti pravna borba protiv, kako je rekla, nezakonite likvidacije.

- Pisaćemo tužbe za sve prekršene zakonske regulative, protiv svih odgovornih lica u Gradskoj kući i protiv policije koja nije reagovala. Predsednika Skupštine Dejana Lazića je radnicima rekao da nije video njihov mejl za prisustvo sednici, dok je meni rekao da mogu da pratim sednicu preko medija, iako ona nije javno prenošena. To je neozbiljno od strane čoveka koji je na ovoj najvažnijoj lokalnoj funkciji - objansila je ona.

Iako joj je u hodniku rekao da mejl nije video, na sednici je Lazić pročitao član Pravilnika o radu po kojem "samo narodni poslanik koji ima prebivalište na teritoriji Grada Prokuplja može da prisustvuje sednici, ili onaj ko je pozvan ili kome je odobreno prisustvo". Ranije je u više navrata sednicama prisustvovao narodni poslanik SNS Darko Laketić, koji prema ranijim pisanjima medija, ne živi u Prokuplju, već u svom stanu u Beogradu, ali je godinama uredno primao putne troškove kao da putuje iz Prokuplja. On je u rodbinskim posrednim vezama i sa Dejanom Lazićem.

Na kraju, preduzeće je zvanično otišlo u likvidaciju, 105 radnika je ostalo bez posla, a odgovornosti nema. Samo već mesecima gradonačelnik Milan Aranđelović priča da su to neradnici i da su preduzeće doveli do kolapsa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati