Srbija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

14. 06. 2022. 15:21 0

Osnovci bez jesenjeg raspusta, srednjoškolcima kraći zimski

Novi školski kalendar - nova pravila za đake! Sudeći po onome koji stupa na snagu od septembra, osnovci u sledećoj školskoj godini neće imati jesenji raspust.

Druga promena tiče se srednjoškolaca koji će biti jednu nedelju kraće na zimskom raspustu od učenika osnovne škole. Prvo polugodište počinje u četvrtak, 1. septembra, a završava se u petak, 30. decembra.

Učenici će imati zimski, prolećni i letnji raspust. Zimski će početi u ponedeljak, 2. januara 2023. godine i trajaće 18 dana za osnovce, dok će se za srednjoškolce završiti 13. januara. Na prolećnom raspustu svi đaci će biti od ponedeljka, 10. aprila sve do utorka, 18. aprila.

Za učenike osnovne škole drugo polugodište počinje u ponedeljak, 23. januara 2023. i završava se u utorak, 6. juna za učenike osmog razreda, odnosno u utorak, 20. juna za đake od prvog do sedmog razreda. Što se tiče srednjih škola, drugo polugodište počinje u ponedeljak, 16. januara, a završava se u utorak, 20. juna.

Drugo polugodište za učenike četvrtog razreda gimnazije završava se u utorak, 23. maja, a za učenike završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola u utorak, 30. maja. Sveti Sava i Vidovdan praznuju se radno, bez održavanja nastave. Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sledećih verskih praznika, i to: pravoslavci – na prvi dan krsne slave.

Pripadnici islamske zajednice ‒ 21. aprila, na prvi dan Ramazanskog bajrama i 28. juna, na prvi dan Kurbanskog bajrama; pripadnici jevrejske zajednice – 5. oktobra, na prvi dan Jom Kipura; pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru – 25. decembra, na prvi dan Božića; pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po julijanskom kalendaru – 7. januara, na prvi dan Božića.

Pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju dane vaskršnjih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru ne rade počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa (katolici – od 7. do 10. aprila, a pravoslavci od 14. do 17. aprila).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati