Srbija

[ Izvor: Južne vesti ]

19. 05. 2022. 06:00 1

Sud sporni konkurs za vaspitače proglasio nezakonitim

Sporni konkurs za vaspitače i vaspitačice u Pčelici, po kojem je njih 75 dobilo posao marta 2021, Osnovni sud u Nišu proglasio je nezakonitim i poništio ga, saznaju Južne vesti. Po ovoj presudi, Pčelica treba da sprovede novi konkurs i da nezadovoljnoj vaspitačici, koja je pokrenula ceo proces, isplati 106.500 dinara.

Konkurs za vaspitače je raspisan novembra 2020, a izbor kandidata je objavljen marta 2021. godine. U Komisiji su bila dva vaspitača i jedan diplomirani pravnik, na njihovo rešenje uložena je jedna žalba, koju je direktorka Javno predškolske ustanove Pčelica odbila.

Predmet je stigao do Osnovnog suda, a u presudi, u koju su Južne vesti imale uvid, se navodi da konkurs nije sproveden po zakonu i odlučio u korist tužilje.

- Naime, u predmetnom rešenju o izboru kandidata za prijem u radni odnos, u obrazloženju rešenja nisu konkretizovani razlozi, i nisu navedene činjenice i zaključci na osnovu kojih je izvršen izbor 75 kandidata, pa tužilja kao kanditat koji je u konkretnom slučaju ispunjavala tražene uslove za zasnivanje radnog odnosa kod tužene, nije mogla biti upoznata sa razlozima zbog kojih njen izbor za prijem u radni odnos kod tužene nije izvršen - piše u presudi Suda.

Dodaju da odluka Pčelice ne sadrži razlog zbog čega tužilja kao prijavljeni kandidat koji ispunjava uslove oglasa nije izabrana, pa Sud smatra da je odluka niške Javno predškolske ustanove nezakonita.

Sud je poništio i rešenje direktorke Svetlane Mitić o odbijanju žalbe tužilje i obavezao ustanovu da ponovo sprovede postupak izbora kandidata po konkursu. Takođe, naloženo je i da Pčelica isplati tužilji 106.500 dinara.

Iz te ustanove za Južne vesti kažu da im sudska odluka nije dostavljena i da ne žele da je komentarišu dok ne postane pravosnažna.Odluku Osnovnog suda preispitaće i Apelacioni sud u Nišu, ukoliko bude žalbe, a rok je od 15 dana.

Dve zaposlene su tužile tu ustanovu zbog disciplinskih postupaka, a Sud je prošle godine doneo presudu u njihovu korist.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati