Srbija

S. M.

07. 09. 2021. 06:54 0

Krše zakon: Sportski centar i dalje radi (FOTO)

Odlukom Skupštine grada Prokuplja, Sportski centar Prokuplje ušao je u proces likvidacije 18. avgusta ove godine, što je i prijavljeno Privrednom sudu u Nišu, ali je jedan član te odluke sporan. Reč je o članu 7. u kojem se kaže da danom donošenja odluke, prestaje radni odnos zaposlenima i treba da imse isplati deset prosečnih zarada za otrpemnine. Ipak, svi zaposleni, čak i oni koji su na određeno vreme rade, a mnogi se pitaju zašto dolaze na posao i da li će primiti plate. Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović potvrdio je za Direktno.rs da su pogrešili, jer ta odluka nije zakonska i da će na narednoj skupštini, koja je ovih dana, da se promeni.

- Rekli su da gase preduzeće zbog ekonomičnosti i ja sada pitam gradonačelnika zašto nije ispoštovana odluka koju su doneli, zašto nam nisu uručeni otkazi i da li će nam se isplatiti plate za ovaj mesec - pita predsednik Nezavisnog sindikata u Sportskom centru Prokuplje Vanja Stojanović.

On objašnjava da su dovedeni u zabludu, jer se zapravo radi normalno, čak se ostvaruje i dobit, što po toj odluci ne bi smelo da se desi u pravnoj državi.

- Oni regularno uplaćuju pazare, izdaju fiskalne račune, mi radimo. Svi smo ugroženi, jer se ne poštuje zakon, pa ja pitam gradonačelnika zašto na vreme nisu pripremili likvidacioni postupak i da li će nenamenski da nam isplate plate - dodaje Stojanović, koji je najavio krivične prijave protiv nadležnih za ovaj vakum i isplatu narednih zarada nakon ove odluke.

Već u sledećem članu ove odluke stoji da likvidacioni upravnik, Živan Vladimirović, koji je do sada bio v. d. direktora SCP može da zadrži deo radnika, kako bi se završili svi administrativni poslovi, ali je situacija takva da svi rade, pa ispada da su svi ipak potrebni, čak i dva zaposlena na određeno vreme kojima su ugovori produženi 31. jula ove godine, iako je Odluka o likvidacija tada doneta 27. jula, ali je istini za volju, tek 16. avgusta postala pravosnažna.

Pitali smo gradončelnika Aranđelovića da li je to moguće?

- Po našoj odluci jeste, po zakonu nije. Pripremamo izmenu odluke i to će se završiti ove nedelje na skupštini. Što se tiče plata, one su budžetom predviđene do kraja godine i ne mogu biti nenamenske. Na kraju to nisu pitanja za mene, već za nadležne organe i gospodin Stojanović može tamo da potraži odgovore - kaže gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

On dodaje da postupak likvidacije nije lak i da je zakonom predviđeno da on traje čak do 150 dana.

- Namaje najidealnije da se proces završi do Nove godine, ali ne znamo da li će tako biti. U ovom postupku ćemo sve objekte preneti na druga preduzeća - dodaje on, misleći na Sportsku halu "Dr Zoran Đinđić", Gradski bazen i Odmaralište na Belom Kamenu.

U Sportskom centru Prokuplje trenutno je 64 radnika. Ova ustanova je otvorena 2005. godine kao Turističko-sportski centar Prokuplje. Ime je promenila 2019. godine u sadašnje i tada je odvojen turizam i otvoreno novo preduzeće Turistička organizacija Prokuplje.

Čitavo leto obeležile su dileme oko odluke o likvidaciji. Lokalna SNS vlast sa apsolutnom većinom u lokalnoj skupštini je bila uporna da ugasi ustanovu zbog neekonomičnosti, a opozicione SSP i DS smatraju da je to potpuno nerazumno, jer bez hale na primer nema razvoja sporta. Istovremeno, one su optužile sadašnju vlast da je ona kriva za neekonomičnost, jer je dug sada mnogo veći. Spekuliše se i da će da čim ugase ovu ustanovu da otvore bukvalno istu, samo sa drugim nazivom i da uhlebe svoje glasače, a oslobode se onih koji nisu za ovu vlast, te da je zapravo to glavni razlog gašenja.
Da li je to istina, pokazaće vreme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati