Srbija

S. M.

05. 03. 2021. 13:28 13

NE DAJ, SRBIJO Baka: Ne uzimajte mi decu!

Tokom prepodneva dogodila se prava drama u blačkom selu Suvi Dol, jer su iz Centra za socijalni rad u Blacu došli da uzmu Marijanu (10) i Marka (13) koji žive sa svojom nepokretnom bakom Ljiljanom Dačević. O njihovoj sudbini i tragediji upoznata je cela Srbija, jer ovo dvoje dece se sami brinu o njoj. Sve je krenulo kada je juče Ljiljana prijavila svog sina, oca dece, da je dolazio i maltretirao ih. I ranije je, tvrdi Ljiljana to činio, ali policija nije reagovala na njene prijave.

- Sada je došao polupijan, Marka je šutnuo, a Marijanu vukao za kosu. Ponovo sam ga prijavila i konačno došla je i policija i odredila mu meru zabrane prilaska. Onda su došli i sa službenicima Centra za socijalni rad i rekli da će da vode decu. Čitavo jutro smo na muci. Evo ih, tu su - kaže očajna Ljiljana.

Ona dodaje da nikada neće da se odvoji od dece, a i deca čitav dan plaču.

- Ne daj nas bako, nećemo mi od tebe nigde - čuju se mališani.

U međuvremenu baka Ljiljana podnela je zahtev za starateljstvo nad decom. Po zakonu, dok sud ne dodeli isto, deca bi trebalo da ostanu gde jesu.

U blačkom Centru za socijalni rad kažu da ne mogu da daju izjave i da se obratimo nadležnom ministarstvu, a iz prokupčke policije čekamo odgovor zašto ranije nisu reagovali na prijave Ljiljane Dačević.
Već više od godinu dana, otkako je od raka preminula u 33. godini, Ljiljanina snaja i majka dece, oni žive sami. Petnaestak dana po njenoj smrti, izgorela im je kuća, a Ljiljanin sin prešao je da živi u Blace i retko dolazi. Oni su prešli u pomoćnu zgradu koju imaju u dvorištu i zahvaljujući meštanima sela ovaj prostor je sređen, te sada tu žive. Ljiljana kaže da i kada dođe samo ih maltretira i ona je to prijavljivala. U međuvremenu se razbolela, pa joj je pre pet meseci amputirana noga. Svo troje žive od 10.000 socijalne pomoći i deca se brinu o svojoj baki.

Kada je pre mesec dana Srbija saznala za njihov slučaj i sudbinu, njihov život se malo promenio nabolje. Sa svih strana stizala im je pomoć i to ih je motivisalo da idu dalje. Ipak, izgleda da njihov život smeta nekome.
Sa slučajem je upoznat i ministar policije, koji je rekao da će naložiti da se ispoštuje mera zabrane prilaska deci i baki od strane oca. Ministar za brigu o deci i porodici, Ratko Dmitrović, kontaktirao je Centar za socijalni rad u Blacu kako bi se upoznao sa slučajem i on rešio u interesu dece, te se očekuje narednih dana da dođe do rešenja ove situacije.

U ovom trenutku je stopirano odvođenje dece i ona su za sada ostala sa bakom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati