Srbija

[ Izvor: Jugmedia ]

13. 11. 2019. 15:22 0

Trojica profesora iz Leskovca i Niša među najcitiranijima u svetu

Profesor doktor Vlada Veljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu koji je od prošle godine i dopisni član SANU, profesor doktor Goran Bjelaković sa Medicinskog fakulteta u Nišu i profesor doktor Slaviša Trajković sa niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta našli su se na listi 100.000 najcitiranijih naučnika sveta, objavili su istraživači sa Univerziteta Stanford i Elsevier BV.

Kao rezultat višegodišnjeg istraživačkog projekta čiji je osnovni cilj bila evaluacija gotovo sedam miliona svetskih naučnika, njih trojica su svrstana među jedan posto najbolje rangirane naučnike sveta.

Radi se o dosad najsveobuhvatnijoj analizi naučnih rezultata u svetu, a podaci o radovima i citiranosti su korišćeni iz indeksne baze SCOPUS.

Naučnici su rangirani na osnovu više kriterijuma, a nova metodologija rangiranja se zasniva na vrednosti kompozitnog indikatora (c) koji zavisi od ukupnog broja citata, Hiršovog h indeksa, Šrajberovog hm indeksa koji modifikuje h indeks zbog koautorstva, broja citata koje ima istraživač na samostalnim radovima, broja citata radova na kojima je istraživač jedini ili prvi autor i broja citata radova na kojima je istraživač jedini, prvi ili poslednji autor.

Na taj način vodi se računa o broju autora na rada i kažnjava se pojava veštačkog podizanja ukupnog broja citata, kao što je veliki broj autocitata i međusobno citiranje povezanih saradnika i kolega.

Rezultati su objavljeni 12. avgusta 2019. godine u časopisu PLOS Biology.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati